torsdag 8 april 2010

Gammal kärlek rostar aldrig - samhället ska inte slå sönder den

Den socialdemokratiska regeringen införde en parbogaranti. I propositionen skrev man:
Regeringen anser att det är rimligt att äldre par, som kanske levt tillsammans i flera decennier, kan fortsätta bo tillsammans även sedan de beviljats särskilt boende. Att kunna fortsätta leva tillsammans ökar i många fall trygghetskänslan.
Gårdagens artiklar i Aftonbladet har med rätta fått många att reagera. Att kommunerna vid tillämpningen av reglerna kan tvinga äldre som har levt ett helt liv tillsammans att separera när en i paret behöver plats på ett äldreboende är bara FEL.

Det hade kunnat vara annorlunda. Som Roger Jönsson påminner om, fanns det med i många lokala S-program inför valet 2006, allt för att den dåvarande regeringens uttalade politik skulle kunna bli verklighet för landets äldre. Det finns anledning att upprepa det kommande val, gärna med en tydlighet att det gäller hela Sverige. Den förra regeringen förstärkte alltså socialtjänstlagen. Det har den nuvarande regeringen haft fyra år på sig att utveckla. Så också folkpartisterna som idag presenterar en rapport. De är, minns det, svenska makthavare och borde kunna "göra", inte bara lova.  

Kravet om parboende fanns visserligen inte med i deras valmanifest. Men enskilda partier har möjligen gett bilden av att man står för förslaget. Utspelet från Maria Larsson i Aftonbladet visar med all tydlighet att det är en behjärtansvärd reform men knepigt när det ska genomföras. Men hon gör det trots allt till en vallöfte:

Är det ett vallöfte att ni kommer att göra något åt detta?
– Ja, det är ett löfte från vår sida. Det har varit för många sådana här fall nu under kort tid.

Så när kan de nya förutsättningarna börja att gälla?
– Det tar lite tid att få fram allt, som säkert också du vet. Det ska ju först beredas och utredas innan det kan bli klart. Det kan nog ta ett par år, men i alla fall under nästa mandatperiod.
Den som lever få som ofta se. Men som i många fall hamnar man ofta till frågan om hur det ska betalas. Med sänkta skatter? Knappast.

Läs mer:
- C-uppsats från Luleå om förra S-regeringens parboendegaranti. Uppsatsen har samma namn som dagens folkpartirapport. "Tills döden skiljer oss åt".
- Peter Högberg om ett vallöfte..

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 kommentarer:

inspirerar sa...

Ja kära nån, med alla utförsäkrade och hemlösa och nya utan hem på grund av en kapsejsad politik som är direkt människofientlig finns inga sådana problem i framtiden, självklart blir det ett val löfte då många familjer och kärlekspar nu blir splittrade och många som dör en för tidig död. Det här är en politik som är en direkt självsanering av människor och utanförskapet ökar. Människan är rättslös idag. Allt som kallas för trygghet är borta. Hur ska jag överhuvudtaget våga tro på etablerade politiska partier som utplånar allt?

silvertörne sa...

Det allra märkligaste är väl att de själva röstade ned en motion om lagstadgad rätt för äldre att bo tillsammans, så sent som i December?
:-o