Bild, SvT |
Riksdagen har tyckt att den så kallade "sysselsättningsfasen" i arbetsmarknadspolitiken är dålig. Därför, menar riksdagsmajoriteten, ska regeringen stoppa eländet. Det är nog en inriktning som har stöd av många. Fas 3, som det tidigare kallades, är inget värdigt inslag i en arbetsmarknadspolitik värd namnet. Men Fas 3 växer, visar nya siffror. SvT Rapport rapporterar att den tredje fasen nu är större än Sveriges största företag. Detta trots riksdagens beslut.
Varför blir det så? Ja, den som går tillbaka något i historien, till början av 2012, vet att regeringen menar att inte finns någon bättre arbetsmarknadspolitik än den som man själv bedriver. Det uttalade regeringsföreträdaren och statssekreteraren Bettina Kashefi på ett seminarium av LO om fas 3. Kritiken mot åtgärden haglar - Regeringen ser inget bättre att hitta på. Frågan är om det finns andra syften än de uttalade?
Med en stor "armé" av arbetslösa som har sämre anställningsförhållanden och villkor än vad man borde kunna kräva, kommer kraven på nästa jobb, det riktiga jobbet, att mildras. Människor som blir hänvisade till en åtgärd utan schyssta villkor och ofta utan rimligt meningsfulla aktiviteter kommer att ställa mindre krav för att ta ett jobb. Mindre krav och beredskap att ta ett "riktigt jobb" för lägre lön.
Och hur är det med den som redan har ett jobb men har lite sämre villkor? Om hotet finns att om jag blir av med jobbet i stället för en schysst ersättning vid arbetslöshet drabbas av åtgärder som fas 3 i stället för rimlig a-kassa eller en åtgärd med utbildning som stärker en själv i konkurrensen om jobben? Följden kan bli tystnad. Tystnad i kraven på arbetsmiljön. Tystnad i kraven på rimligare anställningsvillkor. Tystnad i kraven på en lön att leva på eller på en rätt till heltidsjobb. Tystnad framtvingad av ett cyniskt spel med de arbetslösa där ständigt sämre villkor är insatsen.
Det är inte värdigt Sverige med den politiken. Vi ska ha arbetsmarknadsinsatser som har schyssta villkor och rimliga ersättningar. Vi ska konkurrera med kvalitet och kunskapsinnehåll, inte genom att skapa en låglönemarknad. Därför måste åtgärder som Fas 3 också fasas ut.
Det handlar också om politik. Den som har hängt med i svängarna om statsministerns uttalande om "etniska svenskar mitt i livet" vet hur känsligt det är när regeringens misslyckade jobbpolitik tas upp. Varje arbetslös som kan pressas bort ur statistiken och i stället räknas som "sysselsatt" mildrar det synliga misslyckandet, verkar regeringen tycka. Jämförelsen kommer alltid med 2006 då Borg och Reinfeldt talade om "massarbetslöshet". Med över 30.000 "inpetade" i Fas 3 hjälps statistiken upp något, misslyckandet framstår lite mindre. Verkligheten blir inte bättre för det, vare sig för de arbetslösa eller det egentliga, negativa resultatet av den så kallade "arbetslinjen".
Mer: SvT, hela Fas 3-granskningen, Aftonbladet, Ledarbloggen, Göran Johansson,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, fas 3, regeringen, arbetsförmedlingen, massarbetslöshet, alliansen, val 2014,