tisdag 5 juni 2012

Det moderata trixandet med jobbsiffror fortsätter

Man blir bara trött. Jag har i ett antal inlägg skrivit om det trixande med statitisk, det slalomåkande, som moderaterna håller på med för att på alla sätt få bort kritik om misslyckandet med jobbpolitiken. Det har varit Reinfeldts sätt att räkna bort grupper och notera att arbetslösheten är låg bland "etniska svenskar mitt i livet". Det har handlat om att tala antal fler i arbetskraften i stället för sysselsättningsgrad. Där hävdade Reinfeldt i partiledardebatten senast att 300.000 fler jobb har skapats. Så sent som i gårdagens kommentar i radion till SCB-mätningen hade siffran gjorts om igen av Kent Persson till 200.000.

Det trixas också med beskrivning av S-politiken. Utan att ha ett annat underlag än "finansdepartementets beräkningar" har man beskrivit att 14000 jobb försvinner med S, senare 18500. En ny grej kom också i gårdagens radiointervju med Kent Persson, något som uppmärksammades av Alliansfritt. Där menar Persson att (S) felaktigt beskriver läget idag som "massarbetslöshet". När han får kommentaren från utfrågarna att hans eget parti så sent som vid sitt makttillträde 2006 gjorde samma beskrivning svarar Persson "Det har vi inte alls gjort".

Fakta är att Reinfeldt i sin första regeringsförklaring sa:

Över en miljon människor står utanför arbetsmarknaden. Trots stark tillväxt råder det 
massarbetslöshet.

Fakta är att Anders Borg i sin första budgetpresentation sa:

Vi har hög tillväxt, vi har låg inflation och vi har överskott i de offentliga finanserna – men det råder massarbetslöshet.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
 Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,