lördag 9 juni 2012

Kristdemokrater med problem oavsett hur Hägglund avbildasDet verkar, skriver jag till Göran, inte som din nya profilbild påverkar opinionen i alla fall. "Det kommer, det kommer" blir svaret från Kd-ledaren som efter gårdagens Demoskop har stor anledning att känna oro. Det är en känsla han också borde dela med moderatledaren Reinfeldt.

Göran Hägglund har alltså bytt profilbildTwitter till en något tuffare variant. Om det mest är inspirerat av filmer som Terminator eller Mission Impossible är kanske mindre viktigt. Som Demoskop skriver i senaste mätningen, Hägglunds parti "befinner sig nu signifikant under fyraprocentsspärren", vilket är huvudproblemet. Jag har tidigare skrivit om den trend som Novus diagram visar så tydligt i de månadsvisa sammanställningarna. Det var fram till valet 2010 bara vid enstaka tillfällen som partiet låg under riksdagsspärren. Sedan dess är det endast vid enstaka tillfällen som partiet ligger över densamma. Socialdemokraterna med 35,7 i mätningen från igår är nu mer än tre gånger så stora som Folkpartiet (4,9),  Kristdemokraterna (2,4) och Centerpartiet (4,4) - tillsammans. Moderaterna får i mätningen 30,8,

Visst, Göran Hägglund har försökt. I ett parti som också har skakats av partiledarstrid, har Hägglund ändå gjort ansträngningar att med nya begreppslanseringar hitta en egen plattform inom den allians av borgerlighet som nu tycks kväva alla andra än moderater. "Verklighetens folk-temat" misslyckades rejält och få förstod meningen. På partiets regeringsposter är det också tydligt att man gjort alltför lite. En socialministerpost, Hägglund själv, borde ge större möjligheter. Välfärdsfrågor som äldreomsorg och sjukvård ligger högt upp på väljarnas prioriteringar av sådant de dömer av hos partier när de ska rösta. Kd har inte lyckats använda den basen. På andra områden som bostadspolitiken, är det omvänt noll och intet från ansvarig minister. Där kan partiet inte alls använda regeringspolitiken som exempel på att Kd behövs.

För Reinfeldt är frågan oerhört känslig. Redan ingångsläget är att han leder en regering utan riksdagsmajoritet. Med tre av fyra allianspartier som i alla fall kan känna vibbarna av riksdagsspärren är regeringsfrågan oerhört osäker. Därför borde moderatledaren för sin egen skull sluta pressa (S) och de rödgröna på alternativet. Trots allt ser det väldigt mycket bättre ut för oppositionen än för regeringen, och inte minst bättre än för Kristdemokraterna. Oavsett Hägglunds profilbildsbyte.
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
 Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,