Per Schlingmann kunde ha fått en bättre start på nya jobbet. Strax efter ankomsten på morgonen till det moderata partihögkvarteret i Gamla Stan, släppte SCB sin stora partisympatimätning. Till sitt innehåll ser den ut som övriga mätningar på senare tid, bland annat Novus "poll of polls". Fortsatt uppåt för (S), allt närmare den i senaste valstrategin hägrande 40-procentsnivån med 37,3. Det är den största ökningen någonsin för (S) mellan två SCB-mätningar. Bakåt för Moderaterna till 28,6. Kd under riksdagsspärren och Centern på väg ned mot densamma.
SCB-mätningen är större och ger med detaljerade kunskaper om väljarnas rörelser än andra. DN må notera att "Löfven passar äldre" men samtidigt är (S) och de rödgröna större också bland de yngre. Tycker nog att det är mer tydligt att Moderaterna fortfarande har ett antal åldersgrupper män där man är starkare än (S). Socialdemokraterna ökar kraftigt i Stockholmsregionen, i "länet" (utanför Stockholms stad) från 21,9 till 30,9. I gruppen utrikes födda rasar (M) ca 10 procent medan (S) ökar lika mycket. I gruppen inrikes födda har (S) stöd av 36,4 medan (M) får 32,5. Inkomstnivåer och partisympatier avspeglar sig tydligt: Moderaterna har bara starkast stöd i den grupp som har de högsta inkomsterna. I gruppen "Sysselsatta" ökar (S) från 26,3 till 33,7 medan (M) faller från 38,7 till 34,7.
Och så lite kuriosa: I gruppen "övriga företagare" ökar (S) från 9,1 till 19,2. Det kan man jämföra med näringsminister Annie Lööfs parti, som ju ofta utmålar sig som det enda företagarpartiet. I den gruppen där "lantbrukare" är borträknade får Centern 6,5, att jämföras med (S) 19,2. I gruppen "Samtliga företagare" når (S) 14,2 procents stöd medan Centern får 10,7.
Det är säkert som Ulf Bjereld skriver att den ökning som Socialdemokraterna nu har fått är "a piece of cake". Att vända uppåt efter Juholt-affär och en del stormar och röra internt var inte den stora utmaningen. Det jobbet återstår och det kräver politik som går hem även i nya "stugor". Samtidigt är det, som jag skrev i inlägget om Novus-mätningen: Politik handlar om förtroende. Ibland kanske medier och andra överdriver det där att väljarna i detalj väntar på sakpolitiska förslag för att kunna jämföra och välja. Men värderingar som partier förmedlar och trovärdigheten hos företrädare är minst lika mycket "politik" och därför kan inte ett lyft som bygger mer på förtroende än politisk förnyelse dömas ut.
Om detta har Kent Persson, moderat partisekreterare ännu inte bloggat. Möjligen är han fullt upptagen med att gå igenom arbetsuppgifterna för Per Schlingmann som nu ska vända de dystra siffrorna. Det är en tuff utmaning.
Mer: Ekot, Krassman, Röda Berget, Martin Moberg,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, val 2014, socialdemokraterna, moderaterna, SCB, opinionen, opinionsläget, per schlingmann, stefan löfven, kent persson, fredrik reinfeldt,