fredag 29 juni 2012

Opinionsläget inför Almedalsveckan

Det får bli en ny mätning av väljarnas åsikter om partierna som drar igång mitt bloggande efter någon vecka av frånvaro från bloggen. Nästa vecka åker jag och tusentals andra till Visby. "Politikerveckan" i Almedalen ramas in av ett politiskt stämningsläge i Sverige som bådar gott för oppositionen och socialdemokratin och som borde ge mer än nervpirr hos allianssympatisörer.

I dagens mätning från DN/Ipsos är "de rödgröna" nära egen majoritet med 49,2 procent av väljarstödet, att jämföras med allianspartiernas 45,7. Socialdemokraterna får 34,4, en liten nedgång, Moderaterna 30,7. En liten scenförändring hos de mindre allianspartierna sker i och med att Centern nu blir största "småparti" hos de borgerliga med 5,7. Folkpartiet tappar hela 1,6 procent medan Kd, nu ganska ovanligt, lägger sig över riksdagsspärren. Miljöpartiet går framåt till 9,5 och Vänsterpartiet placerar sig på 5,2-nivån.

Almedalsveckan genomförs således i en politisk miljö där förtroendet ökar för oppositionen. Vi såg tidigare i veckan en undersökning om förtroendet i enskilda frågor: (S) kammar hem segern i fyra av fem på topplistan. Sjukvård, skola, jobben och äldreomsorgen. Samtidigt möts regeringsalliansen av skarp kritik från tunga vänner: Svenskt Näringslivs Urban Bäckström menade i gårdagens SvD att "Vi lever i en tid när politiken står still" och exemplifierar med att det inte kommer några propositioner och riksdagsutskott ställer in sina möten. Idag får Bäckström stöd i den analysen av LOs Karl-Petter Thorwaldsson. "Sverige har gått i baklås " samtidigt som vi har massarbetslöshet" menar han och efterlyser breda överenskommelser för att få fart på jobb och tillväxt.

Om den socialdemokratiska framgången kan sägas att den har kommit utan några större omarbetningar av politiken, än så länge. Konkretiseringar blir det, precis som för alliansen, i höstens stora budgetmotion och proposition. Däremot verkar det trots att som att väljarna med sina positiva omdömen om S-politiken har lyckats uppfatta ett antal viktiga ståndpunkter. På regeringssidan tycker jag att två saker illustrerar läget ganska träffande. I intervjun med LOs ordföranade säger näringsminister Annie Lööf "att hon förstår näringslivets otålighet och behovet av långsiktiga spelregler. Hon påpekar att Centerpartiet har egna förslag..." Några besked om allianspolitiken i sin helhet ges inte.

Den andra bilden som får illustrera läget hämtar jag från Moderaterna. Igår presenterades  ännu en rapport. Men inget om den egna politiken. Inga besked från de många arbetsgrupper som sägs jobba med framtidens politik. Ännu en rapport med negativa påhopp om (S)-politiken som sägs hota jobb och välfärd. De väljare som ska bedöma politiken och i valet 2014 välja riksdagsmajoritet och därmed regering verkar som sagt och som syns idag ändå ha förtroende för det Moderaterna gör skräckhistorier av.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,