lördag 1 oktober 2011

Socialdemokratisk utveckling av politiken är mer än en hemsida



Några punkter i den kommande S-budgeten har redan presenterats. En bra satsning på "urban tillväxt" med utbyggnad av T-banan, med en ny fast förbindelse över Öresund, med studentlägenheter och upprustning av miljonprogrammet. Igår släppte Mikael Damberg en satsning på gymnasiet på sin blogg. Morgan Johansson har presenterat en satsning på polisen med bland annat ökade insatser mot den organiserade brottsligheten. Det kan bli riktigt bra men bägaren med klok och bra politik har också "ned-smolkats" med tristare innehåll. Medier, för det är just medier som rapporterar det, har berättat om "storm i riksdagsgruppen". Att bland annat förbättringar i a-kassan uteblir har retat gallfeber på delar av gruppen. Samtidigt verkar det finnas något i själva processen som inte har fungerat. Ordet "delaktighet" har tydligen inte varit vägledande.

Det finns möjligen viktigare förklaringar än så. Partiet måste ha fram ett budgetalternativ. Bäst hade det varit om det hade gjorts på en stabil ideologisk grund, väl förankrad i och frammejslad av partiets alla led. En politik som hade omprövats och utvecklats utifrån det usla valresultatet. På detta också en ny ledning med nya krafter som kunde ha kommunicerat densamma. Nu blev det inte så. Ett halvår av förlamning och därefter insikten att samhällsutvecklingen borde granskas 20 år bakåt och framåt. Kriskommission men sedan avbrott i det politiska för att i stället sätta hoppet till en nyvald ledning. En partiprogramgrupp och en organisatorisk grupp som längre fram ska ge nya injektioner i partiets sargade kropp.

Förvisso verkar väljarna vara mer glada än borgerliga ledarskribenter. Man må ha syfte att skriva ner socialdemokratin oavsett allt annat och behoven av politisk utveckling må upprepas till leda: Väljarna förefaller ändå till en tredjedel tycka ganska bra om Juholts parti och det är en bra grund att bygga vidare på.

Delar av det jag nu ser bekräftar att (S) hade behövt den genomgripande diskussionen direkt efter valet. Vad står det för att normalt kloka personer som Lasse Stjernkvist verkar mena att a-kassan är "bidrag"? Varför blir viktiga debattinlägg som det igår av Janne Nygren ett inspel i en trist "höger-vänster"-debatt, inte den kombination av jobb- och tillväxtskapande politik med starkare betoning av företagandet tillsammans, inte som alternativ till, en förstärkning av välfärden och tryggheten? Att stärka vanliga löntagares villkor på jobbet och se till att a-kassan blir en stark försäkring igen under en omställningsperiod handlar inte om att driva en bidragslinje som borgerliga företrädare med avsmak talar om. Just acceptansen för förändringar har varit en styrka för Sverige och det har byggt på att människor har haft en tryggad försörjning i omställningen.

Politik är både att vilja, att prioritera men måste också vara att gå framåt i handling. Politik är också kontraster, val mellan alternativ. Ett socialdemokratiskt alternativ för framtiden till Reinfeldts idéfattiga politik men också något som står för sig självt. I detta förstår inte jag varför det framställs som motsättning mellan tillväxt och trygghet, mellan valfrihet och tillräckliga resurser till välfärden i stället för sänkta skatter som mest gynnar dom som redan har det ganska bra. I det förstår jag inte varför det gröna, hållbara folkhem som vi tidigare talade om verkar ha bordlagts. Det är verklig jobb- och tillväxtpolitik och den blir verkligt skarp om den bygger på satsningar på infrastruktur, på utbildning och på ett gott företagsklimat runt om i hela landet.

I stora delar kan (S) ha gott självförtroende. I andra delar behövs en utveckling. I dagens DN (ej på nätet) skriver Maria Crofts något som även tas upp i en nyhetsartikel. "S har svängt om a-kassan". Källa för den nyheten är en förändring på socialdemokraterna.se.

Något är fel när man för att få koll på S-politiken måste hålla koll på hur hemsidor uppdateras eller inte. Riktigt fel!


Mer att läsa; DN , SvD, om gymnasiesatsning, SvD-ledaren och DN-ledaren om S-budget, SvD och DN om polissatsning, S-hemsida om gymnasiet, AB om "vänstersveket," AB, Lena Mellin,
Fler som bloggar: Mikael Damberg, Kent Persson, Annarkia, Partistaten, Storstad, Martin Moberg, Peter Högberg,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,