torsdag 13 januari 2011

Reinfeldts regering har inte frågat efter siffror om sjukförsäkringseländet

Det är Ekot som idag följer upp en interpellation i riksdagen från Gunvor G Ericson, Mp. Hennes fråga om statistiska uppföljningar av förändringar i sjukförsäkringen handlar i grunden om varför regeringen inte är intresserad av hur besluten slår mot enskilda.
”majoriteten av dem som nu lämnar sjukförsäkringen och går över till den här introduktionen på Arbetsförmedlingen. De kommer faktiskt att få lite mer i plånboken än man hade när man var sjukskriven.”
Littorin sa så innan han avgick. Ett "tusental", menade Littorin, skulle få en liten försämring ("faktiskt" som han uttryckte det) Verkligen är alltså att bland de 12.000 som först lämnade sjukförsäkringen fick 5.400 personer en sämre ersättning eller lika som tidigare. Men vad händer då med det stora antalet, 42.000, som påverkas av förändringarna. Försäkringskassan pekar på att regeringen inte har gett något uppdrag till myndigheten att ta reda på detta, att om du vill, ta reda på hur regeringens egen politik slår. "Regeringen har inte frågat efter siffrorna".

Visst blev frågan om sjukförsäkringen möjligen det enda som väljarna uppfattade som tydligt av (S) politik före valdagen. I valrörelsens slutskede debatterades frågan hett och intensivt och möjligen avgorde detta att Reinfeldt inte fick egen majoritet i riksdagen för sin allians. Men läget just nu kräver att en aktiv opposition agerar för att regeringen inte helt ska kunna glida ifrån sitt ansvar. Sahlin skrev en artikel i början av året, och dagens inslag förtjänar också att uppmärksammas.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,