tisdag 25 januari 2011

Det politiska ansvaret för slumvärdar och usla bostäder

I oktober 2009 skrev moderaternas riksdagsledamot Anti Avsan i SvD om avskaffandet av den så kallade förvärvslagen. Benämningen på det som ändå var tänkt som någon form av trygghet för hyresgästerna mot oseriösa hyresvärdar var "papperstiger". Men någon verkningsfull efterföljare verkar, om man ska tro SvD:s allvarliga och upprörande repotage om "slumvärdarna" inte ha kommit.

SvD avslutar (?) serien idag (ännu bara i papperstidningen) med att koppla de rena förfallen av människors boende som har uppmärksammats till just politikens val att dra sig undan ansvar från bostadsmarknaden. Det har gällt stöd till byggandet av hyresrätten och bostadsförsörjningsansvaret. Det handlar här om hur förvaltningen av bostäderna sköts.

Ser att Botkyrkabyggens VD Ulf Nyqvist bloggar om SvDs serie:
För oss som arbetar inom branschen är de här frågorna inte nya. Vi har sett konsekvenserna av bristande underhåll och dåligt förvaltade fastigheter. Delar av den privata fastighetsmarknaden i c-lägen är ett finansrace där ingen vill bli sittande med Svarte Petter och behöva ta ansvar för att faktiskt underhålla kåkarna.

Vänsterpartiet har ställt en fråga till bostadsminister Attefall om detta och det ska bli väldigt intressant att se svaret. Redan före det svaret kan den som vill chatta med bostadsministern via SvD.

På fredag finns kanske något om chatten i papperstidningen och själv går jag på första styrelsemötet med HUGE Fastigheter AB. En välskött företag, prisbelönt flera gånger för de goda vitsord som det kommunala bostadsföretaget får och länge har fått av sina hyresgäster. Ett ödets ironi eller inte men just nu råkar den moderata riksdagsledamoten Anti Avsan också vara ordförande i den styrelsen.

Ibland kan man som politiker göra mer för att erfarenheter på ett ställa ska överföras till andra. Att förhindra slumvärdar och deras spekulation och i stället skapa bättre villkor för seriösa fastighetsägare som exempelvis de kommuanla företagen är, kan vara ett tips.

Mer att läsa:
- Barbro Engman om bostadsbrist som den enskildes ansvar.
- Barbro Engman om en arbetslös bostadsminister
- SvD om tidigare reaktioner på artiklarna.
- Anders Löwdin om rätten att bo bra
- Eget inlägg om hur det blir om man ser bostäder som "investeringsprodukter".
- Alliansfritt om "slumvärdar"
- Terje Gunnarsson bloggar om Svd-repotagenLäs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,