måndag 24 januari 2011

Gröna folkhemmet kan inte bordläggas

Ibland nämner jag dom i samband med att det pratas om rätten att vara kritiker inom ett parti. Han (oftast så i det här fallet::) som kom fram när partiet fanns på torget. Ur fickan vecklade han upp ett sönderläst och solkigt tidningspapper, inte sällan en artikel ur DN. Bitvis kunde texten vara markerad med överstrykningspenna. Han budskap: "Det går åt helvete om vi inte gör något". De där människorna, av en del sedda som "rättshaverister", har ett antal år senare fått stöd av hela den samlade forkarvärlden (i princip) och i stort sett av alla världens länder. Medvetenheten om en företående miljö- och klimatkatastrof om vi inte gör mer. Och förhoppningsvis medvetenheten om att vi inte länge till kan leva med det resursslöseri vi dag gör.

Om detta skriver Stockholm Environment Institute idag på DN Debatt.

Slutsatsen blir att vi nu nått en punkt där vi överskrider flera gränser för jordens förmåga att generera social och ekonomisk utveckling på lång sikt. Vi har inte bara en klimatkris att hantera utan även en global ekosystemkris.
För att kunna möta hoten ger man tre konkreta förslag som ska ge oss bra förutsättningar att driva på den nödvändiga omställningen i internationella sammanhang. En vetenskaplig kommission för globala miljöförändringar, en ”chief scientist” i regeringen och en samordning av internationella processer för att till exempel klimatfrågan integreras med förvaltning av ekosystem, energiförsörjning och fattigdomsbekämpning.

Hur Reinfeldts regering läser inlägget idag vet jag inte. Jag hopppas självklart att man på allvar ändrar den syn som moderatledaren så sent som valet 2006 gav uttryck för i medierna när han deklarerade att miljön aldrig har varit någon stor fråga för partiet.

Socialdemokraterna har mycket stor anledning att återupprätta diskussionen om det gröna folkhemmet och lyfta det perspektivet högst på dagordningen. Ja, jag vet: En och annan kan invända med att "miljöfrågor inte är valvinnande" eller att "miljön är inte vår fråga -det är miljöpartiets". I sak är det ointressant. Varje parti som vill ha en trovärdig lösning för framtiden måste helt enkelt ha ett grönt perspektiv. Dessutom är grundtanken med det gröna folkhemmet i dess ljusa delar att den gröna omställningen genererar nya jobb och därmed tillväxt. Men det finns också ett omvänt perspektiv av hållbarhet och det gröna folkhemmet. Det är inte bara "sött, gulligt och positivt" utan också beskaffat med direkt överlevnadsperspektiv. En fråga om liv och död. Klarar vi inte omställningen ligger vi alla väldigt illa till. 

Läs också:
- SvD: Grönlands is smälter.

Fler som bloggar
- Supermiljöbloggen om bromskloss i regeringen.
- Miljödoktoranderna om konsumism.
- Karins miljöblogg om miljöfrågor.
- Martin Westin om kunskap om systemförändringar

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,