fredag 14 januari 2011

Ett ärligt tack till Gudrun Schyman som nu har bränt färdigt

Ser att FI:s ledare Gudrun Schyman fyller på den rad, det pärlband av partiledare som nu är avgångsklara eller stämplas som detta av medier eller "onsinta partivänner". (måhända).Sahlin, mp-rören Maria och Peter, kanske Ohly, måhända Hägglund. Och klarar sig verkligen Maud? När det gäller Schyman är det en kvinna som minst sagt har gett svensk politik lite drag. Då tänker jag inte i första hand på almedalsbränningen av 100.000 friska pengar. Men Schyman har varit och är en ärlig person, en underbar talare och retoriker och varför inte också etikettera henne som ganska pragmatisk. Ett val står hon utan att tveka i TV-inslag under Leninporträtt. Ett eller par val efter är hon partiledare igen men för ett annat parti.

Jag kommer att sakna henne, även om hon sedan partibytet inte är så särskilt vanligt förekommande i medierna. Och frågan är om inte ett Feministiskt initiativ utan GS är dömt att dö ut. Partiet fick 24.139 röster i årets riksdagsval MED Schyman från främsta och kanske ända profil. Det innebär förstås inte att feministiska krav och värderingar måste få vägleda politiken också framöver och dessutom ännu mer. Där kommer ett av FI:s problem in. Feminismen omfattar fler partier. Ska verklig jämställdhet kunna nås måste också de perspektiven finnas med på alla områden, inte vara en "marginalfråga". Där tror jag spontant att FI, på samma sätt som Piratpartiet inom deras "hjärtefrågeområde" kan göra mer och påverka mer genom att släppa partibildningen och driva frågorna på andra sätt i stället.

Gudrun; du dyker säkert upp i debatten framöver också. Men tack för den tid då man har fått lyssna till dig, ibland retats på dig men också beundrat dina insatser. Även om dina partier har varit och tämligen små. Till de politiska historieböckerna går du också som en lysande förebild i sociala medier, i ditt fall i form av Twitter. Där hörs vi säkert också framöver.

Mer: AB, Exp
Fler som bloggar
- Krassman, Ann-Sofie Wågström.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , ,