lördag 22 januari 2011

19 gånger talregel med Billström och Bildt

Gårdagens stora nyhet rullar vidare. Regeringens herrar Bildt och Billström får berättigad uppmärksamhet och kritik för uttalanden om Sverige och irakiska invandrare. Wikileaks är källan till dessa avslöjanden och som den ena, Billström, noga understryker: det är "tredjepartsuppgifter". Fick någon form av spader framför nyhetsprogrammen i går när jag hörde detta. Ministrarna har avslöjats med oerhört bestickande åsikter om invandring från främst Irak, och i det sammanhanget också framfört några märkliga synpunkter på hedersvåld.  För att i någon mån kunna svara på kritiken har regeringskansliet utarbetat talregler. (ett papper "så här ska du säga) I går upprepades detta lilla papper ett otal gånger inför kameror och mickar i utsändningar till folket. 19 gånger, minst. 
Carl Bildt bloggar om en "synnerligen intensiv gårdag" men ämnet handlar förstås om annat. 

Det här är en riktigt knivig situation för Reinfeldt och hans regering. Man behöver bara påminna om det så kallade "valstugerepotaget" i 2002 års val som var en av förklaringarna till moderaternas bakslag i det valet. Hur utvecklingen går efter detta lär visa sig men kortfattat man säga att affären inte är bra för herrarna Bildt och Billströms trovärdighet. I går skrev jag på flera ställen reservationen "om det Wikileaks nu påstår är sant vilket inte alls är självklart. Statsrådens märkliga upprepningar av talregeln har gjort att jag mer och mer tror att läckorna faktiskt avslöjar något korret och mycket trist.


Mer: Anders Lindberg, AB-ledaren, AB2Expressen, SVD, SvD2, SvD Göran Eriksson,
Bloggar: Alliansfritt, Why I act, Maria Ferm, Svensson, Roger Jönsson, Annarkia, Claes Krantz, Röda Berget, Mitt i steget,
Paul Ronge om havererad mediehantering.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,