måndag 31 januari 2011

Ibland får man det opinionsläge man beställer

Helt utan mer vetenskapligt underlag utan mer på egen känsla av de senaste månadernas nyhetsförmedling menar hävdar jag att dagens framgångar för SD i Synovatens mätningar är förutbestämt och en orsak av den kanske medvetna nyhetsförmedling som jag har uppfattat, inte minst i Svt. Det har verkat om om nyhetsredaktionerna har bestämt sig för att följa uppfattningen att Sd nu är ett parti som andra, invalda i riksdagen som de är. Deras mörka syn på andra människor och deras förankring i rasistiska och nazistiska organisationer ska förträngas. "Demokrati" i SvTs tappning är att krasst beskriva partiets arbete och göra smågulliga intervjuer med partiledaren.

Grovt
sett händer det i övrigt inte särskilt mycket i väljaropinionen. (S) ligger kvar på en usel nivå under trettio. (M) är störst och har intagit (S) gamla plats. Mp fortsätter något uppåt. C och Kd har stora problem och kd är under spärren.

För socialdemokratin lär siffrorna i bästa fall hålla sig på nuvarande läge ett tag till. Inte för att väljarna skulle ha tröttnat på välfärdspolitik eller ens på socialdemokratins ganska välförankrade grundvärderingar. Det stora problemet nu är att vi inte har tid, kraft eller ork att tala om dessa, mitt i all upptagenhet av egenterapi och ledarval. Ju förr detta är klart desto bättre.

Bloggar:
- Martin Moberg med uppmärksammade debattinlägg om (S)
- Roger Jönsson om Olof Palme
- Johan Westerholm om Egypten.
- Anna Vikström uppmärksammar Skolverkets rapport om insatser mot mobbning.
- HBT-sossen om bibliotek
- Peter Högberg med söndagstankar
- Röda Berget om Kamrad-attack
- Ett annat perspektiv om Maud.
- Kulturbloggen om yttrandefrihet och Twitter.
- Kent Persson om en värld som håller andan.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,