fredag 14 januari 2011

Ideologisk blindhet riskerar ge sämre vårdkvalitet

På tisdag ska landstingsfullmäktige ta ställning till förslag som fel hanterat kan ge stockholmarna än sämre sjukvård, kanske också dyrare sjukvård, än vad som är möjligt. Det kan bli effekterna när allianspartierna i landstinget vägrar ta av sig de ideologiskt slipade glasögonen som på ett heltokigt sätt nitar fast blickarna vid endast en enda lösning: "privata aktörer". Den här gången handlar det om den kanske största upphandling som har gjorts av ett sjukhus, St Göran i Stockholm.

Avtalet löper snart ut för Capio och landstinget måste i tid tänka till över hur framtiden ska vara för sjukhuset. Här är den privata driften inte ny utan väl inkörd, även om man också kan vara kritisk till hur borgerliga partier också tidigare har konstruerat denna privata drift med avtal som i praktiken har låst landstinget vid en vårdgivare. Nu är läget lite annorlunda.

Om de borgerligas egen retorik skulle vara sann och ärlig så borde man vara helt öppen inför möjligheterna att också landstingsägda sjukhus (i bolagsform) kan lägga anbud i en kommande upphandling. Och notera nogrannt: "Lägga anbud". När det utvärderas efter fastladga kriterier borde till och med Filippa Reinfeldt och Torbjörn Rosdahl kunna medge att det i alla fall hypotetiskt skulle kunna finnas en liten chans att det på någon punkt i alla fall blir en bättre och kanske billigare vård om en aktör som råkar vara landstingets sjukhus får konkurrera.

Där och då är det faktiskt ointressant att det i sak finns mycket positivt att säga om nuvarande förhållanden, både vad gäller vårdkvalitet och hur patienter och personal uppskattar St Göran idag.

"Nej", är svaret. "Privat är bäst
". Ibland tillåts ideologiska blockeringar dominera för mycket i politiken. Trist.

Mer:
- Ilija Batljan i Radion Stockholm.
- SvD om frågan.
- Ärendet till tisdagens landstingsfullmäktige

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,