söndag 2 januari 2011

Piratpartiets Falkvinge flyger vidare

Det var en torsdag i början av augusti som jag senast hade anledning att skriva om Piratpartiet. Då hade dess partiledare hamnat i en helt omöjlig situation efter ett uttalande i medier om hur långt den så kallade informationsfriheten skulle gå. Rätten att titta på barnporr blev en illustration där det många upplevde som försvar från Falkvinges sida satte hela partiet i knipa. Om jag minns rätt satte man sig då ner och skrev om valmanifest och "sjökort".

Sedan dess har inte mycket hörts, sett till mediabilden. Att beskedet om Rick Falkvinges avgång skulle komma var mycket väntad men kanske ett halvår senare än jag gissade direkt efter uttalandet om partiets syn på "informationsfrihet". Falkvinge hade ju långt tidigare gjort en del tveksamma uttalanden som borde ha lett till funderingar: ett om att partiet till lokala förtroendeuppdrag sökte den "allra skarpaste hjärnorna".

Fram till dess ett parti som i många mediers spekulationer och säkert partiarbetarnas egna förhoppningar också handlade om riksdagsplatser. "Falkvingeaffären" gjorde att drömmarna hos många slocknade. Piratpartiet fick 38.491 röster i riksdagsvalet, eller 0,65 procent. En dramatsik förändring jämfört med den succé som partiet kunde känna av i Europaparlamentsvalet 2009.

Kent
Persson bloggar med en klok analys om förklaringar till detta pladask av ett parti som annars har tillfört viktiga perspektiv i politiken. Det finns fler förklaringar än Falkvinges syn på informationsfrihet som bidragr till bakslaget. Partiet vägrade utveckla sin syn på andra områden, vilket gjorde att man inte blev relevanta i kommun-,  landstings- eller riksdagsval. Men också "piratrörelsens" val att bli ett parti och inte vara en mer fristående proteströrelse har sabbat möjligheterna att påverka också partiets hjärtefrågor, undantaget i Europaparlamentet. Man har haft inflytande på andra partiers förhållningssätt men har då också tappat initiativet och det politiska "monopolet" i frågan.

Frågan är om inte det växande hotet som många upplever om nya terrorhot kommer att ge ganska kraftiga bakslag för den som vill begränsa statens och myndigheters kontroll över individer. (ganska märkligt att få diskuterar privata företags "koll på medborgarna", något man nog känner av mer dagligen genom försäljares telefonsamtal till sina väl kartlagda målgrupper) Oavsett hur man ser på "storebrors"- eller "Bodströmssamhället" gissar jag att toleransen är ganska stor om det finns reella hot runt omkring oss. Så paradoxalt kan ett piratpartis idéer om ntegritet pressas tillbaks just i tider de kanske behövs mest. Och hur duktig efterträdaren Anna Troberg än är gör detta och andra faktorer att mycket talar för en tung framtid för Piratpartiet som parti. Skulle man däremot göra om sig till mer av aktionsgrupp så finns omvänt fler möjligheter.

Medier
: AB, Exp, DN, Svd,
Fler som bloggar. Deepedition, Mary Jensen, Tokmoderaten, Beelzebjörn,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,