onsdag 1 september 2010

Ett jämlikt Sverige är ett framgångsrikt Sverige


Man
kanske kan säga att spelplanen för finalen i valmatchen nu är spikad. Med dagens presentation av det rödgröna programmet för en ny regering blir skillnaderna tydliga mellan de alternativ som väljarna har att rösta på. De rödgrönas regeringsplattform ligger där, utvecklad efter flera år av samarbete om statens skarpa budget och med många gemensamma visioner. Men också med en gemensam kritik på många punkter av den väg som Reinfeldts allians har lett in Sverige på.

Det har gått en vecka sedan alliansens motsvarande plattform presenterades och frågan är väl om någon minns annat än orden "sänka skatter". De borgerliga hade i och för sig en uppdelning i konkreta löften och så kallade "reformambitioner". Men det var avslöjande när Maud Olofsson i Aktuellt fick svara på vilka förslag som ger jobb. Hon rabblade bara punkter ur just "ambitionerna", inte ur de skarpa förslagen.

Det rödgröna regeringsprogrammet handlar om att verkligen byta färdriktning. På presskonferensen lyfte Mona fram begreppet "jämlikhet" som en bas för programmet. "Jämlikheten", det som i Sverige inte bara har varit politisk retorik utan som har väglett politiken under den tid välfärdens byggdes ut. På det området är Sverige i utförsbacke. Därför är det självklart att en politik som ska vända utvecklingen och öka jämlikheten också utgår från en kritik av den borgerliga regeringens politik som ju driver på utvecklingen mot ökade klyftor. Jämlikhet, där vi delar ansvaret för en del risker, där vi ibland bär varandra därför att vi ser att alla i samhället tjänar på det. En del i det gemensamma ansvarstagandet har varit och är att betala skatt efter bärkraft. Ett jämlikt Sverige är ett framgångsrikt Sverige, en kanonbra beskrivning av det som bär upp mitt politiska engagemang.

Den oro som hypotetiskt kan ha funnits om ett "lättsinnets" regeringsprogram borde vara bortblåst. Sahlin klargjorde att utgångspunkterna för reformer är detsamma som regeringens. De rödgröna har samma hårda krav på budgetmål och samhällsansvar. Och i det var Sahlins ord "vi har gjor det förr  och vet hur man gör" en viktig markering mot den betydligt i regeringssammanhang färskare Reinfeldt.

Sahlin markerade att de rödgröna har högre välfärdsambitioner och en uthålligare arbetsmarknadspolitik. Det finansieras till sista kronan. I valet mellan sänkta skatter och ökad kvalitet i välfärden kommer välfärden. Och, som de borgerliga väldigt ofta glömmer: välfärd är många gånger fler jobb och heltid istället för påtvingad deltid.

Dagens programförklaring från de rödgröna förtjänar många fler inlägg framöver...Och för att sno punkter som Ali Esbati har skrivit om:
• 100.000 nya jobb-, praktik- och utbildningsplatser
• Satsning på bostadsbyggande – framför allt hyresrätter
• Studiebidraget höjs med 400 kronor och studielån med 200 kronor i månaden
• Kraftig sänkt maxtaxa i förskolan
• Maximalt 100 kronor i timmen för hemtjänst
• Max fem barn per pedagog i förskolan
• Långtidsplan med 100 miljarder i järnvägs- o kollektivtrafiksatsningar
• Tandvården avgiftsfri fram till 24 år
• En heltidsmiljard – och beredskap att lagstifta om stärkt rätt till heltid om det inte kommer framåt avtalsvägen
 
 Mer att läsa:
DN, Henrik Brors, DN om förslagen, DN med punkter, SvD om förslagen, SvD Göran Eriksson,
Lena Mellin, AB, som fortsätter någon av "kompensationsstöd" från sommarens Littorinduster med alliansen. AB, om vinnare / förlorare.
- Valrörelsens mest oväntade utspel. "Reinfeldt sågar..."
- OH-presentation över förslaget.

Bloggar:
- Johan Sjölander om att bygga ett anständigt samhälle...
- Marika Lindgren Åsbrink om en danderydsk verklighet..och jämförelser...
- Peter Högberg om en ny undersökning efter plattformen.
- Robert Noord med godbitar ur plattformen.
- S-buzz om fördelningsprofilen...
- Rasmus Lenefors om ett jämlikhetens samhälle.
- Veronica Palm om matchen...
- Monica Green om borgerliga lögner , något att återkomma till.. Undrar om ex Reinfeldt har läst meningen att "ROT behålls under mandatperioden" En fråga av fler där moderaterna medvetet sprider lögner i valrörelsen.
- Krassman om en valvinnare...
- Johan Westerholm om bland annat solidaritet.
- HBT-sossen har dokumentet! 
- Katarina Nyberg Finn om "imponerande besked".
- Roger Jönsson om ett jobbmanifest.
- Peter Johansson om miljö- och klimatmål.
- Fredric Kjellberg varnar alliansvalarbetare för fet baksmälla...
Även Martin Moberg, Fia Arkelsten, Edvin Alam, skriver. Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,