onsdag 22 september 2010

Jag gillar olika! Jag ogillar Sd!

Sverigedemokraterna, partiet som enligt egen utsago slåss för att rädda våra fornminnen och julafton, är invalda i riksdagen. Är det ett resultat av att partiet stärkts genom att vara "offer" i svensk politik? Eller finns andra förklaringar? Och är det  rätt eller fel att stänga ute det främlingsfientliga högerpartiet med upprepade nazistkontakter och nazistprofiler i sina led från riksdagens utskott? "De kan ju öka ännu mer"?

Jag är oerhört tveksam till tesen att "ta debatten med Sd", att behandla partiet som vilket som helst och att helt enkelt köpa den smörkletiga variant av en samling för rasister som Sd har blivit och som gett nuvarande positioner.

En följd av resonemanget "se SD som ett parti som andra" kunde den som såg Kvällsöppet tidigare i veckan se. Jimmie Åkesson i studion, han får en fråga, han vräker ur sig någon drapa om muslimer - "och så är det reklam". TV4 står som förmedlare av ett direkt vidrigt uttalande som inte bemöts, inte ges perspektiv. De ska behandlas som andra. Jag spyr.

De svenska partierna har inte ett dyft att skämmas för om de i riksdagen ser till att minimera partiets möjligheter att påverka så mycket de nu kan. Ta gärna diskussionen med de väljare som har röstat på partiet om vad de i grunden står för men låt "eländet" sitta i ett hörn så ensamma de nu kan. Det finns ett aber som är principiellt och det är att partiet har fått så pass starkt väljarstöd att man ändå har valts in av väljarna. Enligt min uppfattning tack vara denna veka syn på att hålla rasismen stången för att i stället leva efter övertygelsen att "får de vara med vill ingen ha dom". Svenska väljare ansluter sig nu i strida strömmar till olika upprop för mångfald och mot rasism. Det är viktigt och angeläget nu och framöver. Och jag vågar lova svenksa folket: vare sig fornminnen, julafton eller midsommarafton är hotade, som SD-ledaren i Filipstad varnar för på youtube-klippet som i sig är en god upplysning om vad väljare nu har valt in i riksdagen. 

Läs mer:

Björn Nilsson, Kulturbloggen, Annarkia, Svensson,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , ,