söndag 12 september 2010

Stellan Skarsgårds rödgröna valuppmaning

En vecka före valet dyker det upp och kommer till och med fram i mediabruset. Frågan om vad som egentligen står på spel på valdagen. I ett antal inlägg har jag försökt lyfta fram helheten i det som sker och att det stora valet handlar om så mycket mer än plånboksfrågorna. Denna rödgröna dag har det oerhört viktiga perspektivet kommit upp på dagordningen. Må det hållas liv i veckan ut!

Den
rödgröna dagens hemliga gäst, Stellan Skarsgård, markerade både att han inte vanligtvis deltar i evenamang som det i "Kungsan" men också att han tycker att delar av moderat politik är bra. Däremot var budskapet solklart från scenen i Kungträdgården. "Rösta på något av de tre rödgröna partierna". Skarsgårds huvudmotiv är att den borgerliga  alliansen i opposition behöver tänka över den utförsäljning av statliga och andra gemensamma egendomar man har gjort och planerar att göra.

Han gör helt riktigt det som kan tyckas vara en av många frågor i den borgerliga alliansens program så viktig att han gör den till en röstuppmaning på de rödgröna. Den inrymmer nämligen så mycket mer än bara en (ofta) dålig affär. Jämförelser med USA i såna här sammanhang görs ibland och den täta frekvensen gör inte exemplen fel för det. Det är också något som vi som har en stor kärlek till mycket av USA men ser de negativa sidorna också. Världens dyraste vård och skola men sannerligen inte den bäst fördelade eller en kvalitativt bästa. En utförsäljning till privata intressen som också har ett vinstintresse och i kölvattnet av det kommer fördelning och behov i bakvattnet.

Och, som Skarsgård frågande sig; "Varför sälja ut". Svaret är ofta kort och gott "Därför". En ideologisk dogm som styr. Och skulle jag vilja tillägga: ett rent beställningsjobb som verkställs helt enkelt därför att Reinfeldt&CO vill vara snälla mot de intressen som ser denna vinstgenererande marknad som hägrar. "Därför", kort och gott.

Som Mona Sahlin i dag sa på en pressträff: Alliansens ledare Reinfeldt gör årets val till en fråga om några hundralappar i vinst efter skattesänkningar. Den som tror det kommer att bli djupt förvånad när omställningen av Sverige fortsätter. Först att värderingar som föraktar svaghet tar över. Värderingar som skåpar ut den som är sjuk eller inte klarar ens hårdare tag i mycket unga år i skolan. Som skåpar ut den som inte har pengar att köpa en bostadsrätt eller egen villa utan måste eller vill hyra. Som skåpar ut den som en gång har misslyckats eller inte hängt med i skolan utan behöver en eller ett par chanser till, Ett samhälle som pekar finger åt den som inte kan ta i 100 procent på jobbet. Ett samhälle som skrotar alla ambitioner att resultatet av det som tillväxten ger oss bör fördelas med någon slags aktiv fördelningspolitik. Eller den som tror att alliansen kommer att klara att både sänka skatter och ge tillräckliga resurser till vård, skola, omsorg, trygghet vid arbetslöshet och vid sjukdom, och mycket annat vi gemensamt gärna vill ha i ett modernt välfärdsSverige.

Om detta hoppas jag att kvällens debatt mellan Sahlin och Reinfeldt kommer att handla.

Mer läsvärt:
Expressen, (som också kör vidare sin "krossa S-kampanj")
Aftonbladet om Mona Sahlins kommentar till Reinfeldt.
- Martin Moberg om vilket Sverige vi vill leva i
- Peter Högberg inför debatten.
- Storstad om ännu en del av en misslyckad jobbpolitik.
- Johanna Graf om nätet och IRL
- Maria Ferm om "en vecka kvar".
- Jenny Travis om att jobba när man är sjuk
.
Läs fle
r inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,