Drygt en vecka kvar till valdagen. Jag "efterlyssnar" partiledardebatten på nätet och ser nya, dystra siffror över opinionen. För tillfället får det eländet vara. Det är en vecka kvar att berätta om de skillnader som finns mellan partier och block. Det är en vecka kvar att visa ett rödgrönt vägval för jobb och välfärd som kombineras med en politik som minskar klyftor mellan människor, inte ökar dessa. I dagsläget verkar de rödgröna ligga efter, samtidigt som 1,2 miljoner väljare enligt en mätning är beredda att byta block. En förändring mot ökat "otrohet" hos väljarna som inte ger något parti säkra röster före valdagen.
Det finns redan nu oerhört mycket att säga om valrörelsen. Jag sparar det mesta till efter valdagen. Men i min eftervalsanalys kommer några punkter att vara solklara: Många mediers fullständigt häpnadsväckande spegling av den borgerliga alliansen som enade och positiva, och det motsvarande dystra om de rödgröna. Tidningar som mina två morgonläsningar DN och SvD som ofta påminner om rena flygblad för alliansen. Eller kanske mest emot de rödgröna. Inte minst tidningen Expressen har bidragit till det negativa. De dagliga opinionsmätningarna är inte bara tabellverk. I dess spår följer också här dagliga rubriker om "Alliansens leder" och "Rödgröna backar" som förstås sätter en bild som väljarna ser. Valrörelsens negativa delar av allt från lögner om sakpolitik till personpåhopp.
För de allra flesta väljare är dock politiken det viktiga. Värderingar och sakfrågor. Där är framtiden det viktigaste. Partiernas och de två huvudalliansernas valmanifest ska vägleda väljarna om riktningen i politiken. Men där finns en viktig reservation som kan kanske kan uttryckas: "Den som inte ser framåt och den som inte ser bakåt får se upp". Det är lätt att lova. Det är lätt att prata. Därför bör en klok väljare ta någon minut att också se bakåt, även om val ska handla om framtiden. Bakåttittandet är något av en försäkringsinspektion.
Det väljarna INTE har fått ta del av är den utvärdering om viktiga sakfrågor som valrörelsen borde handla om. Att Reinfeldts allians inte har levererat i den viktigaste frågan om jobben borde ägnas mer tid. Något kanske kommer den följande sista veckan? Det kan hända mycket den sista valveckan. Och jag hälsar många av de 1,2 miljoner blockbytarna hjärtligt välkomna till socialdemokratin. Ni behövs....
Fler bloggar:
- Katarina Nyberg Finn om 1,2 miljoner blockbytare
- Roger Jönsson om jobbpolitik.
- Stefan Wikén om alternativ
- Calle Fridén om bostadsbyggandet.
- Partistaten om att jaga en tvål...
- Peter Högberg om förvåning eller inte...
- Johan Westerholm om politisk journalistik
- Storstad om vad som har hänt de utförsäkrade...
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, val 2010, opinionen, socialdemokraterna, mona sahlin, fredrik reinfeldt, moderaterna,