fredag 10 september 2010

Ett jobb är bättre än inget?

Allianspartiernas dyra metoder att skapa jobb har föredömligt granskats av min favoritblogg Storstad. Marika skriver om exempelvis sättet att skapa jobb genom lägre arbetsgivaravgifter för unga:
Regeringen har halverat arbetsgivaravgiften för unga under 26 år. Det finns inget som tyder på att det skulle ha ökat sysselsättningen för unga (ungdomsarbetslösheten är skyhög). Regeringen själv räknar dock med att sänkningen ska ge 10.000 nya jobb, till en kostnad av 9,5 miljarder kronor. Det innebär alltså att varje nytt jobb kostar skattebetalarna 950.000 kronor – om reformen skulle lyckas, vilket verkar högst osäkert. Återigen: för den summan hade man kunnat betala lön och sociala avgifter för två personer genom direktanställningar!
Det här slöseriet borde göra vilken sansad människa som helst förbannad och upprörd. Att skvätta runt med statens skattekista så att mynt och sedlar virvlar ut i luften i fritt fall är inte okey. Men en politisk kraft som Svenska dagbladets ledarsida / Maria Eriksson tar i tag försvarsrollen för det sättet att använda pengarna.

Mest provocerande är dock rubriken som på samma sätt avslöjar mycket om det som driver dagens alliansregering. Det bekräftar varför regeringskansliet har papper som talar om nu lönerna måste ner och det berättar om de intressen som verkar bakom den politik som drivs igenom. Devisen "Ett jobb är bättre än inget" blir motiv för sämre anställningsskydd, för lägre löner, för omfördelning av makt och inflytande och en del annat. Ganska avslöjade för vad som händer i dagens Sverige så länge denna regering får styra. 

Mer: Alliansfritt,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,