torsdag 2 september 2010

Håll käften, såssar

Det finns en bild där Olof Palme håller tal från en båt någonstans i Göteborg. Skälet är att fabriken, där Palme skulle tala, hade stoppat hans besök. "Ingen politik på arbetsplatsen", var budskapet vid det valet. Svenskt Näringsliv gör samma sak år 2010, med "order" om att stoppa politik på arbetsplatserna. Att socialdemokratin alltid har varit fast förankrad i löntagarleden får oavsett de formella invändningarna anses vara huvudskälet. "Inga såssar på vårt företag". I år stoppades en rödgrön finansministerkandidat, Thomas Östros (S), från att komma in på SCA i Falkenberg. SCA:s styrelseordförande är för övrigt Sverker Martin-Löf, som också har funnits med i Svenskt Näringslivs styrelse.

Det är en ytterst omodern syn på samhälle och på enskilda som Svenskt Näringsliv ger uttyck för i sina förbud. Den enskilde ska hålla käft och framför allt inte lyssna till "såsseministrar". Samtidigt pröjsar Svenskt Näringsliv miljoner till kampanjer som understödjer den svenska högern. Kopplingarna mellan organisationen och moderaterna har alltid varit kärleksfull. Moderaterna. direktörernas och miljonärernas självklara parti.

I några sammanhang gäller möjligen fortfarande det brev som Svenskt Näringsliv en gång sände till sina medlemsföretag. Det fanns, enligt SN, allt för få privatanställda som engagerade sig i politiken. Därför, menade man, fanns det brister i politikens insikt om företagsamhet och deras villkor. Då uppmanades företagen att underlätta för medarbetare att engagera sig politiskt.

Vi tillbringar ganska stor del av livet på våra arbetsplatser. Där ska vi förstås göra det som ingår i anställningen. Jag förstås om svenska företag inte är beredda att stå för lönen till medarbetare som fyller dagar med partipolitiskt arbete i stället för att utföra det man är anställd för. Men att stoppa besök av S-ministrar, företrädare eller samtal i byggbodar och lunchbrum, handlar inte ett dyft om det. Det är ett verkningsfullt sätt att stoppa socialdemokratin och fackföreningsrörelsen. Inget annat.

Mer: DN om Byggnad kommentar.
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,