söndag 5 september 2010

Valet viktigt för miljön oavsett debatt eller ej

En nyhet som inte är det. Ekot rapporterar om valnyheternas nästan totala frånvaro av miljöperspektiv. Samtidigt är varje val ett miljöval. Ska Sverige ha en offensiv miljö- och klimatpolitik som ställer om till ett hållbart samhälle, som skiftar energisystem, bygger om till miljö- och klimtasmarta bostäder och som använder den gröna omställningen för jobb och tillväxt? Eller ska vi tuffa på med den borgerliga utgångspunkten: Sverige har gjort tillräckligt, nu ska de fattiga länderna bära ansvaret, kompletterat med en kärnkraftsutbyggnad som enda åtgärd som ser i en offensiv klimatpolitik?

De rödgröna är, tack vare miljöpartiets trovärdighet i klimatfrågan, helt outstandning jämfört med Reinfeldts allians. För de senare är det mörkare. Den som minns den moderna historien vet att Reinfelt så sent som valet 2006 deklarerade att miljöfrågor inte var något för moderater. Därför var säkert Naturskyddsföreningens granskning riktig. När man efterlyste miljödebatten gav man samtidigt följande sammanfattning av de borgerligas insatser:
I sammanfattning har regeringen tagit allvarliga steg tillbaka i den miljöpolitik som successivt byggts upp under decennier. Att utvecklingen av en ambitiösare miljöpolitik går för långsamt är en vanlig kritik, men att miljöpolitiken går åt fel håll i centrala frågor bakåt är unikt och djupt beklagligt.
Det är tyvärr tyst om miljöpolitiken. Det kan på sikt kosta väldigt mycket för Sverige.

Mer: DN,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,