söndag 12 september 2010

Sahlin i ny debattvinst mot ReinfeldtIdag
var kvällen då inte ens Sahlin-kritikens absoluta bastion i Sverige, tidningen Expressen, i Agendas kommentarer kunde göra något annat än att likställa Sahlin och Reinfedlt, om en med en självklar slutsats att den senare ändå vann. För den med mer lyssnande förmåga ligger nog den motsatta slutsatsen till hands: Mona var lysande. Reinfeldt pressad. Det sistnämna just i de frågor som borde ha präglat valdebatten men som har haft svårt att komma fram i ljuset.

Sen kan man som Mats Knutson gör i sin analys: fråga sig om det fanns något av "game changer" i debatten, något som bryter det som ger allianspartierna ett försprång idag. Möjligen blev en "nyhet" den helhet av samhällsförändringar som Sahlin lyfte fram något som får väljarna att tänka till en extra gång. Det ÄR inte ett val om "gamla hederliga sossevälfärden och lite skattesänkningar på det" som valet gäller.

Jobben: Sahlin konkreta besked om en aktiv jobbpolitik. Reinfeldt bara med sänkta skatter som lösning.
Segregationen: Sahlin med ambitioner att satsa på de utsatta bostadsområdena. Reinfedlts med sänkta skatter som lösning.
Sjukförsäkringen: Sahlin med förslag om ett återupprättat system där trygghet kombineras med rehab. Reinfeldt med det omvända som gäller den som jobbar där drivkraften är sänkta skatter. Här, för de sjuka, är det piskan som gäller som drivkraft.
Sammanhållningen. Sahlin med en politik för minskade klyftor. Reinfeldt som talar om att inte dela upp och i nästa andetag pekar han finger på sjuka och arbetslösa.
Miljön: Sahlin med konkreta besked om en offensiv miljöpolitik. Reinfeldt med nej till att göra mer på hemmaplan.

Försöker jag hitta en punkt där moderatledaren kan koras som segrare blir det svårt. En "miss" av Sahlin var möjligen att hon efter Reinfeldts tårframkallande replik om hur viktigt det är med jobb, hade gått att tyst viska: "Under din tid har arbetslösheten ökat". Eller "Under tin tid ökar socialbidragen till de som tvingats ut från trygghetssystemen.."

Annars tycker jag att debatten i sin helhet lyckades visa de viktiga vägval som Sverige står inför. Sahlin fick också fram en del "djup" i den borgerliga strategin som att jobbskatteavdraget bara kan bli det regeringen lovar att det ska bli om lönerna samtidigt sänks. Något som Reinfeldt förstås inte vill tala om. 75.000 nya jobb hade avdraget gett enligt moderatledaren medan Sahlin inte såg någon jobbtillväxt som effekt.

Det fanns tillfällen då Reinfeldt lyfte sig från den blandning av butterhet och ledsamhet som utstrålades. Det var tillfällen då han tillgrep en kopierad "sosseretorik", blundade för en ökad arbetslöshet och talade engagerat om jobben betydelse. Den som vet verkligheten genomskådar ganska snart retoriken mellan de framtrillande tårarna.

Sahlin markerade på punkt efter punkt ett försvar och en utveckling av den svenska välfärdsmodell med gemensam finansiering över skatter som den bygger på. Reinfeldt försöker köra båda spåren parallellt, något som har tveksamma förutsättningar att lyckas. Retoriskt, alltså. I handling kommer sänkta skatter alltid först.

En vecka kvar..


Mer att läsa: DN, SvD, AB1, AB, retorik, Exp,

Fler som bloggar:
- Alliansfritt, Reinfeldt om flygskatten
- Alliansfritt: Reinfeldt har missat ökningen av klyftorna.
- Roger Jönsson om Sahlins insats.
- Peter Högberg med film om vad som står på spel.
- Röda Berget om blek Reinfeldt,
- Mats Engström om miljödelen i debatten
- Johan Westerholm med duellanalys.
- Min analys från förra veckans Aktuellt-debatt.
- till och med Lotta Gröning är Sahlin-positiv.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,