lördag 3 april 2010

Ett kungligt bröllop - Reinfeldts stora chans att sitta kvar?

Ser att Niklas Svensson har fått ett avslöjande från Reinfeldt om regeringens gåva till "de unga tu" som den 19 juni ska gifta sig. Något som public service bevakar ingånge, ex på radions hemsida och i SvT:s "Det kungliga bröllopet" med Ebba von Sydow. Om regeringens present, en feset för 300 personer, kommer att innehålla dans, kan inte statsministern svara på idag. Men festligt för 1,3 miljoner skattepengar lär det bli.

Man kan förstås ha principiella invändningar mot ett statligt engagemang i bröllopet. Och mot monarkin i sig. Jag tror ändå inte på det "lönsamma" i att vare sig göra motståndet till monarkin till valfråga, men heller inte bröllopet. Ett alltför direkt utnyttjande kan slå tillbaks.

Ändå kan Reinfeldts räddning kvar vid makten blir den glättade bild, utan svåra politiska frågor som sjukförsäkring och arbetslösheten, som bröllopsyran garanterat medför. Jag brukar upprepa att väljarna är kloka och förnuftiga. Jag tror inte på någon nedlåtande teori om väljare som ser en moderatledare fira kronprinsessan automatiskt ger "plus" på moderatkontot. Men val handlar mycket om bilder och medialt utrymme. Några veckor utan medialt intresse för "trist, svensk politik" när så mycket finns att skriva om de vackra, lyckliga, kungliga..kan påverka om än marginellt.

var det det där med mediabilden av statsminstern själv. Redan Niklas Svenssons artikeln ger en föraning:
Det är en avspänd och skämtsam statsminister som tar emot Expressen i gästrummet
Reinfeldt upprepar "haha" på fler ställen och i ljuset av det kungliga kan frågor om utanförskap och jobb ställas åt sidan. Ett kungabröllop ska faktiskt vara en lyckans dag för hela folket. Och för en regeringschef med stor risk att förlora jobbet.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant  Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Kungabröllop? Ska kungen gifta om sig?
/ingridcarlsson, motala
ingridcarlsson.motala@spray.se