torsdag 4 juni 2009

Debattslutsats: Kan din röst gå till något annat parti än (S)?

Kvällens debatt är väl tänkt att vara ett av väljarnas viktigaste underlag inför sitt val. Frågan är väl om den fyllde den uppgiften. Det är svårt att ha några bestående intryck av någon större upplevelse. Karin ser det som en hönsgård utan tydliga debattregler. Kikki ser samma sak. Jag kan instämma. Men möjligtvis framkom några viktiga skillnader. De viktigaste, jobben och miljön, har Åsa Westlund kommenterat.

Vårddebatten
Jag skrev ett inlägg i går om att Fredrik Reinfeldt har sagt i medierna att det mycket väl kan bli tal om förhandsbesked från försäkringskassan för att få rätt till ersättning för vård utomlands. I inlägget pekade jag på skillnaderna mellan debatter och sakpolitik. Det låter på borgarna, och lät så ikväll, som att (S) kämpar för vårdköer och byråkrati samtidigt som det i deras värld finns hur mycket vård som helst utan inskränkningar. Reinfeldts markering att förhandsprövning mycket väl kan bli verklighet underminerar hela deras argumentation.

Jag uppfattade faktiskt att Gunna Hökmark indirekt gav en liten känga till Filippa Reinfeldt. Utan att citera direkt: "det kommer oavsett vem som styr att finnas vårdköer". Jag tycker att den ambitionen är alldeles för låg! Och som någon påpekade så hänger det i många fall ihop med resurser. Väljer man, som Hökmarks partivänner i Sverige, att sänka skatter innan vården är tillräckligt bra och tillgänglig så minskar man utrymmet för satsningar. Man kan väldigt sällan få både ock.

Det ser ut som om moderaterna backar i opinionen. Samtidigt ligger S kvar runt de 30. Sverigedemokraterna verkar inte ta några opinionsvinster och det kan man förstå. Piratpartiets frånvaro kommenterades av Mats Knutsson i Aktuellt. Möjligen är det som han analyserade att utestängningen kan gynna partiet. Den teorin har också Svd.

En tankeställare fick jag av han kommentar om att Junilistan som garanterat åker ut faktiskt sitter med samtidigt som Pp, som möjligen når en plats, inte får möta mothugg av andra partier. Kanske hade jag lite fel i mitt inlägg om det goda med principfasthet. Och för att för en gångs skull hålla med kristdemokraterna så är det ett fantastsikt smalt program man berättar för väljarna. Och vad gör man sen när väljarna väl har fällt sin dom?

Bra sammanfattning: Erik Laakso,
Andra bloggare: Robert Noord, Karin Berg 2, Andreas Sjölander 1 o 2, Monafor president,
Svd, Ab, DN analys, Sandro Wennberg 1 o 2, Calle Fridén,


Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , rel="tag">opinionen

1 kommentar:

Tobias Josefsson sa...

Svar på den så kallade "slutsatsen" som i själva verket är en fråga: Ja, utan tvekan... :)