tisdag 2 juni 2009

99 kronor för en arbetare - En centerpartivision ser sitt dagsljus

Snickare/byggarbetare för bara 99 kr/(efter ROT-avdraget).Texten rullar överst på Hyrletts ganska annorlunda hemsida. Annorlunda av två skäl. Dels är halva sidan ett inlägg i en politisk debatt med såväl försvarstal som påhopp på socialdemokraterna. Det är möjligen en illustration på nivån av seriositet i företaget.

Sidan är annorlunda därför att den också visar hur billigt det är med den lettiska arbetskraften. Detta "pressande av priser" - eller som det heter på hemsidan, "kolla våra oslagbara priser" - handlar inte om konfektyr, köttfärs, kaffe, bilar, datorer eller så. Det handlar om löner.

Man kan säkert grotta sig i om överdrifter har använts eller om ord beskriver saker korrekt. Tänker man på människohandel som trafficing o liknande kan man naturligtvis uppröras om det är snickare och städare och annan personal man lejer ut.

Men, älskade centerpartister. Är det i grunden detta som är det viktigaste? Är det inte företeelsen i sig mer än hur det benämns som borde debatteras? Visst. En del av partiets förtrupper har uppträtt lika omoget med köp av salladsbarer o dyl för att hylla allt som tar avstånd från facket. Nu agerar centerföreträdare med Stureplansförankring och högre ställning på ett lika omoget och smaklöst sätt i en ren kampanjgrej. Centern som ägare av extrempositionen åt det nyliberala hållet förstärks.

Jag har tidigare bloggat om det som nu sker i Sverige. Hur den jobbkris som Reinfeldt inte klarar av att hantera slår mot löntagarna. Hur det utanförskap som Reinfeldt lovade skulle minska i stället ökar. Kraven riktas mot löntagarna. Lönesänkningsavtal sluts av rädsla för att förlora jobben. Och Reinfeldt slår på det sätter sönder grunden i den svenska modellen, ivrigt påhejad av centerpartister som manar "snabbare" och "fortare". Mot den bakgrunden ska man ställa Hyrletts prislista. Det underliga är att det inte höjs ännu kraftiga stämmor mot det som nu pågår i Sverige. Man ryser.

Läs mer:
Andreas Sjölander, Haningeposten, Sandro Wennberg, Kristian Krassman, Anna Vikström som också länkar artikel om rättvisa villkor. Alexandra Einerstam,
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Inge sa...

Problemet är, som jag ser det, att vi inte har lika lön för samma arbete. Vi i Sverige måste sänka våra löner, medan de i Lettland måste få tillåtas att komma till Sverige och få högre lön än i sitt hemland. Vi äter alla från samma kaka och vi borde därför dela lika.
Vi i Sverige åker till Norge för att tjäna pengar. Det är väl samma sak där?

Peter Andersson sa...

Jag kan gilla din grundtanke men tycker att det är fel att det är löntagarnas löner som ska vara det första steget i en rättvisare "världsordning". Jag vill inte se utrymmet som "låst" och att vi därför ska sänka i vissa för att kunna "öka" i andra. Jag tror på (hållbar) tillväxt och att det kan berika fler än nu. Det kräver både solidaritet, omfördelning och att man ger goda förutsättningar för fler jobb.

p