tisdag 16 juni 2009

IMF-beröm förtar inte motiverad kritik för jobbmisslyckandet

Ser att delar av bloggvärlden uttrycker glädje över de positiva omdömen som IMF ger den svenska krishanteringen. Det hindrar inte att IMF också framför kritik. DN skriver:

Däremot har Doyle även synpunkter på det svenska ramverket med budgettak, som förhindrar större utgiftsökningar.

- Det är ett bra ramverk som har fungerat väl. Men just nu kan det vara rimligt med undantag, säger Doyle.
Möjligen något att tänka på för den regering som gör alltför lite för att möta arbetslösheten. Råkade på en något äldre IMF-rapport som kommenterades av Pär Nuder:

- IMF:s utvärdering visar att den svenska ekonomin är anmärkningsvärt stark... Vi har högre tillväxt än i euroområdet och tillväxten fortsätter att vara god....Sveriges sunda offentliga finanser och trovärdiga inflationsmål gör att vi har goda möjligheter att ta oss an de utmaningar vi har framför oss.
Det var då det. Sen dess har som bekant finansministern bytts till Borg: jobblöften har givits, val har vunnits, ekonomin havererat, skatter sänkts utan att det funnits utrymme och arbetslösheten dragit iväg mot höga höjder. 6.000 varsel denna månad och 95 000 fler anmälda som arbetslösa jämfört med förra året samma period.

IMF må ge beröm. De har med stor sannolikhet glömt att jämföra prestation med avgivna vallöften. Som, minns det, gavs utan reservationer för några kriser eller annat. Teorin, som misslyckats, var att det var nivån på a-kassan som var bakgrunden till de höga arbetslöshetstalen. Därtill skulle sänkta skatter i princip betala sig själva. "Fler jobb - färre i utanförskap", sammanfattade man löftet med. Det resultatet är uselt.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,