måndag 15 juni 2009

Mats Odell och regeringen har ansvaret för bostadspolitikens haveri

Det är regeringen och Mats Odell som har ansvaret för att svensk bostadspolitik har havererat. En något besynnerlig men ändå förklaring gav Mats Odell i början av mandatperioden. "Vi har inget lastbilsdepartement. Därför ska vi inte ha något bostadsdepartement". I Svd:s artikel om bostadsbristen verkar länsstyrelsen förklara problemen för de unga med hårdare krav från värdar. Möjligen stämmer det i vissa fall. Men det stora problemet som bostadsköerna orsakas av är stopp i byggandet, inte minst av hyresrätter.

Det beror inte på värdarna. Det beror på regeringen och Mats Odell som av ideologiska skäl skrotade investeringsstöden direkt när man fick makten, utan att ersätta dessa med annat. De många unga som nu står i bostadskön hade kanske förhoppningar att vuxenvärlden skulle ta ansvar. Det gjorde inte Reinfeldts regering. Därför växer köerna till en bostad.

Marknaden och byggarna har säkert följt debatten också inom S. På kongressen i höst hoppas jag att bostadspolitiken får ett utrymme. De förslag som finns från socialdemokraterna i Stockholms län om att socialdemokraterna ska vara tydliga inför valet om att sätta fart på byggandet genom bl.a. investeringsstöd hoppas jag får kongressens stöd. Jag är helt övertygad om att de många unga som bor hemma på grund av bostadsbrist delar de förhoppningarna.


Mina tidigare inlägg om bostadspolitik.
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,4 kommentarer:

Kurt sa...

Tidigare har ju Anders Tilly (KD), Göran Hägglund (KD), Nyamko Sabuni (FP) och Erik Ullenhag (FP) alla föreslagit att man skall riva miljonprogramsområden, det skulle säkert vara en åtgärd som på något mystiskt sätt skulle skapa fler bostäder.

Peter Andersson sa...

tack för kommentaren, Kurt. De har ett märkligt tänk ibland. Däremot har vi (s) föreslagit att m-programmet renoveras för att samtidigt bygga om till klimatsmarta bostäder. Både upprustning, jobb och viktiga miljöåtgärder.

peter

Unknown sa...

Man gör det lätt för sig om man anklagar den sittande majoriteten i riksdagen för alla bostadsproblem.

Bostadsbristen och segregationen har i storstäderna varit stor under lång tid och det är egentligen inget parti som på allvar tagit tag i frågan. S har ju till stor del försämrat integrationen genom att omhulda tanken på funktionsseparerade förorter långt från varandra sammanknutna med massbilism. Det är svårt att tala om integration när man aktivt bygger enklaver.

Inte har det ändrats stort annat än i teorin heller. I S- såväl som M-styrda kommuner är det massbilismen och enklaverna som är standard, helt utan någon tanke på att det ska finnas samband mellan de olika "stadsdelarna".

Peter Andersson sa...

Theodor: mitt inlägg berör förutsättningar att bygga, inte minst hyresrätter. Genom att skrota allt stöd har regeringen ansvaret för att det knappt byggs några hyresrätter. Detta ansvar delar man också med borgerligt styrda kommunledningar som min egen i HUddinge, där man inte prioriterar hyresrätter även om förutsättninarna är goda från statsmakterna.

Vad gäller massbilism och enklaver så finns det mycket att säga. Jag är som aktiv naturskyddsföreningsvän inte för någon "massbilism" och bidrar heller inte själv till den. Enklaver och brist på samband är en stor fråga. Hur ska regionen (tänkter då stockholm) bindas ihop? Hur ska bostadsområden bli mer levande med inte bara boende utan smarta trafiklösningar ,naturnära, service o arbetsplatser. Den förra regeringen startade ett sådant arbete med hållbar stadsutveckling. Tyvärr har det jobbet gått i stå sen valet 2006. Det handlade mycket om att bryta den där funktionssepareringen och göra om "gamla misstag".

Vi vill ändå fortsätta med det och kopplar det till ombyggnad o investeringar som också gör det möjligt att bygga om miljonprogrammets bostäder energismart.

peter