onsdag 17 juni 2009

Debatter med information om sakfrågor en orimlig illusion

Dagens partiledardebatt (webb-TV, DN/SvD) följde väl den förväntade skissen helt och hållet. Ibland förvånas jag över medier och för den del också politiker som fortfarande hoppas att debatter ska ge tydliga besked i sakfrågor. Jag ser inte att det är det viktigaste med just en debatt. Den ska bryta åsikter mot varandra, ge olika perspektiv på politiska alternativ, för att väljarna tillsammans med annat underlag ska kunna värdera och utvärdera de styrande. Ser man det så tycker jag att dagens partiledardebatt var helt ok.

Även om det finns kritiska kommentarer så gillar jag att
Makthavare.se har haft en panel som följt debatten och kommenterat löpande. Några av panelkommentarerna:
* Karin Rebas: Problemet är väl att ungdomarna har hört Reinfeldt tidigare, när han lovat att inte “jaga en hel ungdomsgeneration” av fildelare.
* Andreas Bergh säger: Fredrik Reinfeldt vill uppenbarligen gärna framstå som ansvarstagande när det gäller de offentliga finanserna. I själva verket är Sverige ett av de länder där budgetunderskottet tillåts öka mest och snabbast detta enligt regeringens egen vårproposition.
* Martin Ådahl säger: Det är det alltid lite lurigt att som Fredrik Reinfeldt tala om 40 procents sänkningar av klimatutsläppen i Sverige när stora delar ska av dem ska köpas upp utomlands, i fattiga länder
* Nicklas Källebring säger: Mona Sahlins beskrivning av EU-valet tyder på att hon tagit intryck av kritiken bland sina partikamrater i storstäderna. Valresultaten beskrivs inte i samma positiva ordalag som dagarna efter valet.
* Andreas Bergh Men enligt Finanspolitiska rådet har regeringen själv inte särskilt stor marginal till utgiftstaket - och rådet rekommenderar att taket ska få spräckas! Menar Björklund att vänsterpartiet är lika oseriöst som Finanspolitiska rådet?
Reinfeldt som inledde med att låta som oppositionsledare utan ansvar, vände plötsligt för att i stället bli EU:s ordförande också i kammaren. Henrik Brors tycker sig ha avslöjat S-strategernas råd till Mona att använda vissa nedlåtande ord om statsministern. Dagens strategiska ord skulle ha varit "mästrande". Kanske är det så men mycket viktigare hade varit att följa upp och kommentera den fråga Mona ställde direkt efter.

Reinfeldt hade talat om sparpaket i Europa. Mona konstaterade att det i Reinfeldts eget land läggs varsel och sparas in på lärare och vårdpersonal. Efter tre år har Sverige ett sämre läge med högre arbetslöshet och ett överskott som är borta därför att skattesänkningar gick före välfärden.
Det är mycket tal om ansvar. När ska du ta ansvar för de faktiska konsekvenserna av din politik? Det börjar bli dags för det nu
Att Reinfeldt också försökte koppla till sin huvudstrategi visades sig. Han berömde hur generationer av socialdemokratiska regeringar hade byggt upp den svenska modellen, med tydligt underförstått budskap av (S) nu skulle hota den svenska modellen. Och underförstått igen: han själv är garanten för en god, traditionell socialdemokratisk politik. Aj, så fel det kan bli. Frågan är väl om när andra än den politiska oppositionen ska börja granska och ifrågasätta regeringens handlande. Inte minst mot bakgrund av de vallöften man har gett.


Johanna Melén, Aftonbladet, Aftonbladets rapportering, Svd:s löpande rapporterning
Knuff: bloggar om Makthavare.se
S-bloggar via S-buzz
Bloggar: Monica Green, Martin Moberg, Solidariskt Sverige, Jacop Dalunde, Bengt Silfverstrand, Matilda Ernkrans, SSK bloggen, Annie Johansson, Kent Persson, Danne Nordling,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,