fredag 5 juni 2009

EU, jobben, freden och din röst

Socialdemokraternas förslag till satsningar på de unga i EU:s länder är viktigt. En särskild kommissionär, ett särskilt toppmöte om ungdomsfrågor, särskilda ungdomslyft och utbildningssatsningar behövs i ett Europa där ungdomsarbetslösheten är skyhög. Sverige tillhör "värstingländerna" när det gäller unga som går arbetslösa. Därför är förslaget också en illustration på hur svårt det är på många områden att tala om "EU-frågor" och "Nationella frågor". Problem hänger ihop. Då måste också lösningarna med politik ha en linje både i EU och i Sverige. Mona Sahlin och Martita Ulvskog har ett tydligt mål:
Ungdomsarbetslösheten ska halve­ras senast till år 2015 bland de unga som inte studerar. Det är ett första steg. EU ska vara en union för full sysselsättning.
Ska jobben sättas först behövs ett parlament i EU med många socialdemokrater. Ska överlevnadsfrågorna som miljö- och klimatpolitiken i EU drivas åt rätt håll så behövs socialdemokrater med stort engagemang. Svenska Naturskyddsföreningens granskning visar också att det finns en stor politisk broms för miljöarbetet när det kommer till de moderata ledamöterna.

Precis före valdagen ser det ut som om väljarna börjar röra sig mot ett valresultat som för S och M:s del ser ut som förra gången. Det krävs att att vi gör mer, vi alla som vill ha ett bra valresultat för S och för idéerna. Jobben och miljön är tillsammans med trygghetsfrågor för EU:s löntagare centrala frågor i EU-samarbetet. Det är detta valet måste handla om. Och som en grund för allt detta ligger visionen om ett Europa utan krig, ett fredsprojekt som vi möjligen i Sverige underskattar därför att vår moderna historia är ganska fredlig. Läs Calle Fridéns inlägg om detta. Kanske till och med diskussioner om fri internetlerladdning blir ganska futtigt i det sammanhanget.


Läs också Kristian Krassman, Åsa Westlund, Johanna Graf,

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , ,