fredag 19 juni 2009

Rysk roulett med sjukvården

Midsommarafton kräver kanske en mer vänlig hållning till omvärlden. Om jag med den utgångspunkten läser vad folkpartiets Birgitta Rydberg säger om gårdagens beslut i landstinget blir det trots ett vänligt försök att förstå mycket obegripligt. Om det hon säger stämmer så har landstinget träffats extra helt i onödan, till stora kostnader. Birgitta Rydberg säger i DN:
–Vi har idag fattat det politiska beslutet att de här 22 mottagningarna kan säljas. Nu är det upp till personalen att säga sitt. Jag tror att många kommer att backa eftersom risken att någon annan tar över finns
Frågan gäller att göra det möjligt med privatisering av 22 vårdenheter ( 20 vårdcentraler och ett par BVC). Grunden är ju det orättvisa vårdvalet men i de här fallen har personal tidigare har sagt att man är intresserad av att ta över och ska få erbjudande. Vad de patienter som medvetet har valt en landstingsdriven vårdcentral säger vet man inte. Där är valet tydligen inte viktigt.

Eftersom det är inte tydligt
om landstingets planer att knoppa av verksamhet är lagligt har den modellen stoppas. Landstinget har därför mixtrat och trixat för att hitta andra vägar att överlämna verksamhet. Är det som Rydberg tror blir det som idag, fram till den dag rättsläget är tydligare om avknoppning direkt till personal.

Det förslag som blev beslut efter votering i går innebär att de vårdenheter där en "betydande andel" av personalen gärna tar över kommer att få ut för anbud på en öppen marknad. Där finns förstås stora risker. Det är inte säkert att personalen vinner. Det är i stället troligt att de mycket stora och nu aggressiva vårdbolagen lägger kraft bakom anbuden för att få ta över. Att då personalen skulle ha en chans är mycket tveksamt. Det instämmer också Rydberg i.

Vad som menas med "personal" är oklart. I förvaltningens förslag var 50 % stöd ett krav. I majoritetens förslag hade detta ändrats till "betydande andel". Här vägrade man ge svar både till oppositionen och personalorganisationerna om vad det betyder. 49% ? 30 % Ett par chefer?
Det är således inte alls klart att det som artikeln säger är så att "de anställda ska få rösta".

Det alliansen har gjort blir också tydligt med Rydbergs kommentar. Ett lotteri med väl fungerande sjukvård. Nån form av rysk roulett där enskilda som vill chansa får möjligheten att ge bud men där allt kan sluta med att stora vårdbolag tar över. Det kan bara handla om att göra något för att slippa anklagelser om valsvek. Det spelet kan sluta mycket olyckligt.


Bloggar: Svensson,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,