tisdag 9 juni 2009

Gärna medborgarrätt på nätet - men glöm inte utsidan!

De medborgerliga fri- och rättigheterna sattes möjligen på EU-valets dagordning av Piratpartiet. Kanske mer av lockelse till försvar av fildelning? Eller en rörelse som likt arbetarrörelsens kamp för rösträtten nu går i täten för rättigheter på nätet? Är det så är det bra. Arbetarrörelsen borde också gå där, precis som kampen för rösträtten kunde bedrivas med liberalers stöd.

Demokratin och de medborgerliga fri- och rättigheterna behöver allltid sitt skydd. Den behöver alltid återerövras. Men det gäller också i den mer "fysiska" världen. Det kräver också att varje signal om underskott i demokrati tas på stort allvar. Det där är något som de borgerliga tyvärr slår ifrån sig. Bara den formella demokratin finns så brukar man nöja sig. Arbetarrörelsen kan aldrig tänka så "formellt".

Mitt inlägg om (S) läge i Stockholm har ett sånt perspektiv. Svd tar chansen och lyfter fram de låga siffrorna. Katrine Kielos bloggar om det. Om förklaringen är att S politik överges till förmån för andra är det ett ganska omfattande problem för partiet. Jag tror inte på det. Jag tror att huvudorsaken finns i det låga valdeltagandet där socialdemokratiska väljare i mycket högre grad än andra hoppar över deltagandet i det här valet.

Jag ser valdeltagandet i några valdistrikt: Huddinge, västra Skogås: 24,1%. Grantorp, Östra: 29,3. Haninge: västra Jordbro, 29. Samtidigt ett valdeltagande i hela Dandetyd på 58,3. Huddinge Segeltorp 53,5. Äppelviken, 71,5.

Ett uttryck för enskildas medvetna vilja att göra annat på valdagen än att gå till vallokalen? Därmed ett icke-problem för politiken? Eller: är det som påtryckargruppen som ofta företräder mer medelklass än utsatta grupper. Ett genomslag att med klasstillhörighet följer politisk "styrka" respektive "svaghet". Annat än att rösta pressar människor i vardagen? Om det är förklaringen till S låga resultat i delar av Stockholm, om det är ett demokratiskt underskott som slår igenom så är det ett problem som fler än socialdemokratin borde försöka lösa.

Läs mer:
DN om Stockholmarnas röster. Tvärdrag.
Bloggar: Peter Gustavsson, Jonas Morian, Calandrellas blogg, Erik Laakso, Claes Krantz, Tankar från roten, En ny giv, Magnus Ljungkvist på Makthavare.se

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,