måndag 8 juni 2009

En valarbetares eftervaldagstankar

I förhållande till röstläget före valet är moderaterna utan tvekan valets stora förlorare vid sidan av Junilistan och Vänsterpartiet. Det lät som om M var Sveriges största parti. Det är de inte. Det lät som om Reinfeldt hade de flesta med sig på sin politik. Det har han inte. Det lät som om jobben och miljön var frågor där moderat skulle kunna göra något. Det kan de inte. Därför gick det som det gick.

Det ser ändå ut som om Socialdemokraterna har backat i stort sett hela Europa. Nåja, svenska S står i alla fall kvar på samma plats som förra valet. 24,6% - en fjärdedel av rösterna i ett val där partiets kärnväljare oftare stannar hemma än i riksdagsval. Som nattens inlägg handlade om har resultatet en annan effekter.
Jag ser en viktig effekter av valresultatet att de katastrofrubriker mot Mona Sahlin som kunde har krivits kan inte skrivas
Morgonens blick på ledarsidorna visar att det nog stämmer. SvD har i och för sig på nätet en ledare om "S förluster". Men i papperstidningens text andas PJ Anders Linder mer sorg över uteblivna moderata framgångar.

Väljarna har inte låtit sig charmas av en valkampanj där Moderaterna satsat stenhårt på att exportera sin inrikespolitiska sunda statsfinanser-linje till den europeiska marknaden. De har inte blivit imponerade av Moderaternas försök att framstå som den svenska arbetmarknadsmodellens mest hängivna försvarare.
Den ledaren hade varit utbytt till helt andra texter om S hade tappat låt oss säga ett par procent. DN noterar att valet har använts till proteströster och kritiserar S och M:
Varken M eller S har satsat helhjärtat på EU-frågorna, de har inte placerat sina mest kända eller populära politiker på listorna
Visst kanske en sån reaktion kan skönjas i resultatet men det vore märkligt utifrån S besked. Att frågor som jobben, miljön och tryggheten för löntagarna måste vara något som EU verkligen har på dagordningen är ju de facto att tala "Eu-politk". I den mån den kan särskiljas från den nationella längre. Ibbe Baylan kommenterar om M:s bakslag:
- De måste börja bry sig om jobben. Folk på gator och torg frågar sig varför inte regeringen går något åt jobben. Det har varit vår främsta fråga, sa han.
Ser att Maria Wetterstrand kommenterar Miljöpartiets framgång och säger:
- Jag är också glad att Socialdemokraterna slår Moderaterna som jag tycker har drivit en otroligt inskränkt, nationalromantisk kampanj med formuleringar om att ”värna svenska intressen”.
Även om jag önskat att S verkligen hade fått ett ökat stöd på grund av miljöpolitiken så gratulerar jag Mp. Vi vet av nästan alla valundersökningar att svenska väljare har ett stort förtroende för Mp i miljöfrågor. Problemet har tidigare varit att miljön inte har fått plats i valrörelser. Nu var den på andra plats i Svt:s valundersökning. (hittar ej nu). Mp:s framgångar borde få S-företrädare som pratat skit om Mp när Mona Sahlins "alliansbygge" började att backa rejält. I stället bådar resultatet gått inför nästa års val.

Mycket kommer att skrivas, sägas och analyseras om Piratpartiets framgångar. Rick Falkvinge segerbloggar här och här. "De unga männens parti" där fri nedladdning från nätet varit kärnfrågan. Ett parti som har något att bidra med inom ett viktigt område. Det stora MEN:et är att Pp helt öppet och rakt kunde få sånt stöd trots besked att man inte tycker något om miljö, jobb, finanskris, trygghet för löntagarna osv.

I SvD tar man upp de nya kampanjmetoderna: det finns all anledning att utvärdera och utveckla dessa inför nästa års val. När jag gick genom Huddinge centrum i natt gick jag över ett öda Sjödalstorg med två övergivna valstugor. Moderaternas och socialdemokraternas. Möjligen är det inte den kampanjmetoden som fäller avgöranden i val.

Läs mer:
- DN sammanfattar ledarkommentarer

- Fler bloggar på Knuff.
- Fritt ur hjärtat, Mitt i steget, Kristian Krassman, Åsa Westlund,

Intressant: Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,