måndag 1 juni 2009

Reinfeldt förblindad av sin egen strategi

Ibland gör och säger man så extremt övervägna saker att man till slut fastnar i sin egen strategi. Det har nu drabbat statsministern. Du som har följt moderaternas hela förnyelseprocess vet att det inte handlar om en tillfällighet. Ett bestämt mål har varit att ställa om partiets retorik så att bilden av moderaterna blir mer "vänster", mer "sossigt". Du vet också att Reinfeldt i mer interna budskap har talat om att partiet inte lämnar sin tidigare position på höger-vänsterskalan. Du minns kanske också att Reinfeldt direkt efter valet av honom markerade att moderaterna fortfarande kämpar för sänkta skatter ner till snittet i Europa (då ca 250 miljarder). Utan att i sammanhanget nämna välfärden.

I gårdagens debatt försökte Reinfeldt spela ansvarstagande. Den som håller ordning och reda på statens finanser så pass mycket att han kan läxa upp andra Eu-länder. Fakta är ju att Reinfeldt själv har genomfört omfattande ofinansierade skattesänkningar i sitt hemland. Men om han trots det försöker upprätthålla bilden utåt så sker samtidigt något märkligt "inåt". Ja, så internt är det ju inte eftersom han också ordnar pressträffar och berättar öppet om att moderaterna också framöver ska sänka skatter.

Att balansera mellan de egna truppernas önskningar och den majoritet av väljarna som sätter välfärden framför skattesänkningar är säkert inte enkelt. Men Reinfeldt har försökt och med valet 2006 i minnet får man väl i alla fall ge ett erkännande. Det har däremot fått till följd att Sverige är fattigare. Därför har vi inte samma ekonomiska muskler att hantera kriser som förr. Därmed har jobbkrisen växt, massarbetslösheten kommit och utanförskapet ökat.

Reinfeldt talar välfärdens lov med väljarna och sänkta skatters lycka internt. Den väljare som råkar ser båda sidorna får väldigt svårt att utskilja vad som är äkta och vad som är falskt.


Mer om att inte stödja dubbelspelet på Knuff. S-buzz hänvisar till fler.
Läs särskilt: Alliansfritt Sverige, M-partistaten, Anna Vikström, Martin Moberg,


Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Tankesmedjan Det sovande folket och Den konspiratoriske lille mannnen sa...

För den som följt Moderaterna genom åren och läst Reinfeldts "väckelsetrilogi" ja egentligen räcker det med att se vilken politik som förts sedan valet 2006 för att enkelt se igenom retoriken utåt. Den är just bara retorik och Moderaterna är vad de alltid har varit!

Peter Andersson sa...

tack för kommentaren

p