måndag 8 juni 2009

Reinfeldts största bakslag

För mig som sosse finns det väl föga anledning till glädjeskutt idag. Visst uteblev katastrofen och visst nådde viktiga mål om valdeltagandet. Visst är socialdemokraterna Sveriges största parti också idag. .Och målet att bidra till att främlingsfientligheten inte fick plats - från svensk sida - i Eu-parlamentet nåddes. Visst har valrörelsen gett oss en bra grund inför nästa års val.

För moderaterna och Fredrik Reinfeldt borde valresultatet vara ett stort bakslag, trots en liten ökning av andelen röster. I jämförelse med de förväntningar som (m) hade ställt ut och hoppas på är resultatet ett av Reinfeldts största bakslag. Han drömde om att leda Sveriges största parti. Han drömde om en starkare miljöprofilen på sitt parti, långt ifrån de forna partivänner som talade om att "människan alltid har motarbetat miljön." Han vill ha ett starkt utgångsläge inför ordförandeskapet och därmed kunna hyscha obstinata motståndare i kraft av sitt partis dominans. Marita Ulvskog och Ibbe Baylan skriver idag om underkännandet av politiken på Newsmill. Just så tragiskt är det för moderaterna.

Det har brutit ut bråk inom moderaterna. På valnatten bloggade jag om partisekreterarens problem att svara på frågan vad moderaterna nu ska göra med sina gamla. De som från den så kallade "bunkern" dominerade (m). Hökmark skickades över gränsen till Bryssel. Nu var han toppnamn och lyckades inte som andra stärka partiets Europaprofil. Vad skulle man nu göra med Hökmark? Det blev som ett öppet erkännande av de allra innersta tankarna: "Det får vi se".

Med tanke på att väljarna sätter frågor som jobb och miljö överst så kan gårdagens resultat i stället bli ett guldläge för den rödgröna koalition som bildats. Det bådar mycket gott inför nästa års val.


Annat läsvärt: M-partistaten 1 o 2, GT om moderatkriget, Alexandra Einerstam, Jonas Morian, Maryam Yazdanfar, S-buzz, Robert Noord, Thomas Bodström, Karin Berg, Maritas blogg, Claes Krantz,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,