söndag 14 november 2010

Om Mona Sahlins avgång

Jag nåddes inte av någon förinformation från resultatet av dagens krismöten på Sveavägen, om nu någon trodde detta. Livesändning från expressen.se och aftonbladet.se fick bli mina nyhetskällor. Expressen var mycket tidigt ute med rubriken om Sahlins avgång: Det uppepades också åtskilliga gånger av reportern Niklas Svensson. Strax före start fick man byta lokal, på grund av säkerheten och krav från SÄPO.

Expressens första rapport visade sig tyvärr vara riktig. Mona Sahlin avgår vid den kommande extrakongressen. Ett slag mot socialdemokratin eller som Sahlin själv menade "Att jag avgår lämnar utrymme för förnyelsen"? Fan trots men respekt för Sahlins beslut. "Nu är det andra som får ta vid," säger Sahlin på pressträffen och jag är nog inte ensam om att grubbla över efterträdaren. Vecka 12 ordnas en extrakongress, om det går att ordna med hänsyn till lokaler osv. Nu snabbas också arbetet i de tillsatta kriskommissionerna på så att eftervalsarbetet anpassas.

Politik är trots allt en ganska krass verksamhet vid tillfällen som detta. I ett första skede ställs mycket om ganska snabbt. Men det är partiledaromval och detta utan en självklar efterträdare. Man kan hålla förhoppningarna höga om att den politiska omprövningen kommer att dominera, att den nya färdriktningen står i huvudfokus och att partiledningsvalet blir en följd av den omprövningen. Valberedande och maktspel pågår normalt ett valår och i det här läget blir det, mot bakgrund av "förspelet" inte mindre än tidigare.

Mest sannolikt
är att det händer som inte får hända: att det uppstår ett tomrum och att väldigt lite kommer att hända fram till en ny partiledning är vald. Vem ska initiera den politiska debatten? Om inte en ledning gör det som ska ta ansvar- vad händer med alla goda samtal när omvalsprocessen mynnar ut i ett nyval?

Alla som har tyckt sig se mest personliga förklaringar till valförlusten må känna lättnad. Frågan är hur dagens besked påverkar möjligheterna att ta de steg framåt som egentligen krävs av det som läggs fram i valanalyserna? Eländesvalet - var det "Sahlins fel" och därmed huvudproblemet löst? Jag tror att den politiska verkligheten är mycket mer komplicerad än så. Och nu har arbetet knappast börjat ännu...

Mer:
- AB med uppgifter om mobbning
DN. SvD.,DN2,

Fler blogginlägg:
- Eva Frachell, Aftonbladet om rykten...
- Peter Johansson om avgången.
- Mats Engström om efterträdare.

Mina tidigare inlägg idag med länkar:
- En krissöndag med eftervalstankar.
- Förnyelse med respekt för 1.827.497 väljare

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,