fredag 5 november 2010

Behövs verkligen frågan "varför" om vår valförlust?

Ser ännu en mätning. Dyster. Men Svenska Dagbladets ledarblogg blir glad. En annan mätning handlar om jobben, om förtroende och visar att Reinfeldts moderater slår mitt parti i trovärdighet om jobben. Samtidigt är vi många som tyngs med frågan i skallen: "Varför förlorade vi valet"? I en mailväxling satte jag ner några punkter. Så här:(mest från "Eländesvalet" baserat på VALU)
Jobb  = minusfråga

Ekonomi = minusfråga

Skola= minusfråga


Vårt budskap i väljarnas öron: "pensionsskatt och sjukförsäkring".

Allt utgick från skattenivåer

42% av väljarna kallar sig "höger" / 20 varken eller.

Ett fokus på rödgrönt som gjorde att S -profilen inte fanns! Någon mer än jag som sett ett valmanifest som vårt eget glömmas så snabbt?

Ovan på detta en förtroendeklyfta till Reinfeldts fördel.
Nästan så jag småler åt frågan: "Varför förlorade vi valet"
Småler gör man möjligen inte. Men dagens mätning från Westander måste gå direkt in i krisanalyser och växlas över till framtidspolitik. Tillsammans med mycket mycket annat. Maria Abrahamssons bild från riksdagsfönstret mot det hägrande Rosenbad känns talande och ganska plågsam.


Fler: Thomas Böhlmark, Johan Westerholm om facket och om solidaritet. Annika Högberg om Karl Rove, Alliansfritt om sjukförsäkringen, Anders Nilsson om välfärdsstaten, Sara Gunnerud om krisarbete, Röda Berget om vänstern.HBT-sossen om Karl Rove, Krassman om KD,, Per Ankersjö som imponeras av Öppna kriskommissionen,,  och  Aurora Gullberg om politisk debatt utifrån en DN-artikel. Hon skriver bla.
Men att underlätta för människor att starta företag gagnar också dem som föredrar att vara anställda. Fler företag innebär nämligen fler jobb. Fler arbetstillfällen. Genom att göra kunskapen om hur man startar och driver företag till varje elevs rättighet säkerställer man att alla som vill bli företagare har det viktigaste redskapet som krävs – kunskap.

Snarlikt budskapet i ett eget inlägg som jag skrev för ett par dagar sedan, om vikten av företagande med rubriken. Gör Socialdemokratin till Sveriges främsta parti för ny- och småföretagandet

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,