tisdag 30 november 2010

Middagsbjudningen fixar efterträdarfrågan?

Slutenhet är den rikaste jordmånen för spekulationer och rykten. Det gäller också något så sällsynt som en nomineringsprocess av en partiledare. I normala fall hade det förekommit. I nuläget, med en närmast avsaknad av eftervalsdebatt om politiken sett utifrån den mediala bilden, blir det lager på lager i en utveckling som bara skadar. Den som är mån om en socialdemokrati som framöver kan ha inflytande över samhällsutvecklingen ska nog tänka till en eller annan gång. Man kan ha rätt i det ena eller andra. Man kan hylla principer och rida på regelverk. Det hjälper inte om väljarna väljer bort partiet, så som nu tycks ske.

Eftervalsanalysen
har inte gett svaret om det är politiken, budskapet eller kanske företrädare som förklarar valkatastrofen. Förvisso kan det finnas kopplingar: ett gäng ger partiet en bild. Ett annat gäng en helt annan. Nya erfarenheter påverkar politikens utformning. Erfarenheter från längre tillbaks i tiden ger måhända en annan politisk inriktning. Men lek med tanken att väljarna inte på en punkt har reagerat över företrädare  eller budskap utan i stället har underkänt ett helt politiskt program. Det parti som då upptas av debatter kring person kommer knappast att ligga brar till. Rent hypotetiskt, alltså.

Mediernas
spekulationer går vidare. Expresssen lyfter fram ett kvarvarande lag, förutom Sahlin. Signaler om en öppnare process, om partiledarkandidater som ger programförklaringar eller om en utgångspunkt i medlemsleden verkar inte nå fram till redaktionerna. Kanske saknas sådana tankar? Processen ska vara som vanligt. Aftonbladets Politikerkollen skrev för ett par dagar sedan om en "olidlig spinning" och ryktesspridning. Slutenheten skapar också de inslagen. Middagsinbjudningar blir ett sätt att lägga grunden för partiledarskapet. Samtidigt finns ett parti med engagerade medlemmar som otåligt vill debattera politiken och förändringen. Dit når sällan några middagsbiljetter ner.

Fler som bloggar.
- Staffan Lindström om ansvar.
- Röda Berget om partistyrelseval
- Peter Högberg om en klocka utan tickande
- Mitt i steget om ynkryggar...
- Roger Jönsson om rötter som driver förändring.
- HBT-sossen om ideologi..
- Martin Moberg om förändringens ursprung.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,