torsdag 11 november 2010

Det är natt och jag läser om socialdemokraterna

Det är mitt i natten för mig och om man ska tro en del spåmän och spåkvinnor också godnatt för socialdemokratin. Det som nu har blivit gårdagens utspel av Mona Sahlin om en kollektiv avgång för den socialdemokratiska ledningen på extrakongressen kommer att vara ett samtalsämne i politikens fokus under lång tid. Risken är att det blir en spiral som slingrar sig nedåt. Kanske en kommande mätning från ett opinionsinstitut som visar 26,7 procent. En kriskommission som förvisso har ställt frågor men knappast blandat till något verksamt kitt mellan parti och väljare. Inte ens mellan partigrupperingarna. Och i Ekot säger Stig-Björn Ljunggren att (S) är ett parti utan politik och utan ledning. "Och den ljusnande framtid är vår..."

Den månghövdade skaran av partiprofiler har sannerligen inte tagit fasta på Ilija Batljans kloka råd att vara färdiga före jul eller på Dag Larssons att "börja jobba". Här ska först "krisas" ordentligt. En självspäkning utan en tanke på det sönderfall och den livsplåga som självskadebeteende ger och är. Socialdemokratin behover jobba fram en modern politik som håller in i framtiden. Men tänk för guds skull på att en inlåsning i skrubben tills "allt är färdigt" innebär totalhavereri  för det mesta av partiets "varumärke" och förtroende.

Karin Pettersson på Aftonbladets ledarsida skriver om händelseutvecklingen och använder ordet "äntligen" om Sahlins utspel. Men hon ger också en bild av skuggspel.

I verkligheten spelar Mona Sahlin och hennes närmaste medarbetare nu ett spel via media som handlar om att Baylan och Östros ska få skulden för valförlusten.
Det finns alltid krafter där bakom i skuggorna, dolda för offentligheten, dolda för vanliga partimedlemmar och väljare och samtidigft dolda för ansvarsutkrävande. Men med stor makt över händelseutvecklingen. I stället är det nu två personer som får sökarljuset på sig medan omgivningen lägger an med tämligen skarpladdade vapen med sikte som söker sig mot en partisekreterare och en tidigare finansministerkandidat. Spelbolagen tror mest på Pär Nuder eller Sven-Erik Österberg som ny partiledare.

Ropas det på blod och om man får man dricka blog så blir törsten ännu starkare. Man kunde ha hoppats på två saker: Ett eget omdöme om läget efter ett katastrofval och en egen insikt om att ansvar inte bara ger rätt till makt och inflytande utan också borde kräva egen eftertänksamhet om andras bästa, i det här fallet det som med mycket knapp marginal ändå var Sveriges största parti på valdagen. I stället finns det plats i skuggorna. Någon annan kanske....Inte jag.. Jag vill mer....Ända tills döden skiljer oss?

Det är bara en ordentlig självprövning som leder fram till en ny, socialdemokratisk dagordning för Sverige som kan lyfta partiet. En analys, en berättelse och konkreta förslag som bottnar i människors upplevelser av samhället och som klarar av att ge ljus för den som vistas i mörker och vägledning framåt för alla dem som vill gå just framåt. Sverige är fortfarande ett land med band som, om politiken finns där, kan hålla ihop de båda gängen. Problemet är att någon plan inte finns för en "reinfeldtare" om vi nu kallar en krishantering efter katastrofval för det.

Visst ställer kriskommissionen en rad frågor. Men signalerna i dessa verkar mer handla om tillbaks till rötterna än något förnyande i betydelsen "mer åt mitten". Men var vet jag. Motsatta tendenser verkar också finnas i debatten. Och Morgan Johansson andas samarbete med mittenpartierna, en utveckling att välkomna men med något uppseendeväckande supportrar efter kraschen. Ibbe Baylan menar att "förtroendevalda måste ta ansvar": Sahlins budskap är att de där gamla stötarna som varit med så länge, ända från SSU-tiden, måste ersättas med nya friska krafter. Frågan är väl om partiet snart har råd med den utsorteringen. Det finns en risk att det inte blir så värst många kvar....

Mer: DN med Håkan Juholt. SvD,. Henrik Oscarsson, SvD,. Göran Erikssons analys,
Expressen-TV med intervju med Mona.

- Ulf Bjereld i DN

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,