onsdag 3 november 2010

En eller kanske två partiledardebatter

Ljudet har varit på från riksdagens kammare och den partiledardebatt som har hållits under förmiddagen. Jag fick en känsla av två olika debatter. En "vanlig" mellan de partier som funnits där länge. Och en annan debatt mellan ett sjupartiblock å ena sidan och så nykomlingarna Sverigedemokraterna. Även om tonläget i den första delen var lite mjukare än före valdagen fanns ändå tråden kvar från valdebatterna. Även om stora delar av kammaren hyllade överenskommelser så har majoritet och opposition olika roller. Eller för att vara korrekt: en minoritetsregering som måste förhandla med andra om sin politik. Om något kan betecknas som nytt som handlar det om den tidigare rödgröna sidan. Även om Sahlin använde begreppet fanns det inte minst i replikskiftet mellan Sahlin och Ohly en tydlighet i beslutet om "bordlagt" samarbete.

Ett strategiskt och praktiskt problem för Sahlin var väl att utgå från en politik som inte bara majoriteten av väljarna valde bort utan också verkar vara i "svaj" internt. Om nu den förnyelse som kriskommissioner och annat kommer att sjösättas. Debatten fördes utifrån en budgetmotion som bygger på ett nu vilande rödgrönt samarbete. Man ska förstås komma ihåg att partier har ganska långa tidshorisonter. Jag betvivlar att hela värderingsgrunder kommer att falla. Oavsett uppehåll eller sprucket rödgrönt samarbete har många år av skarpt förhandlande om statens budget byggt något som är djupare än att bara handla om idag. Men visst känns det lite av tomhet trots allt när förnyelsens riktning än så länge finns skriven i stjärnorna.

Samtidigt regerar Reinfeldt vidare.Noterade föresten att Göran Hägglund i dag talade om "vårdnadsbidrag eller andra system...", En bekräftelse på en beslutsamhet av KD-ledaren att avskaffa bidraget?

Den andra debatten, sju mot Sd, ger mig dubbla känslor. Bra, otroligt bra med en mycket bred enighet om Sverige som ett öppet land och en riksdagsmajoritet som inte accepterar främlingsfientligheten. Samtidigt var min känsla att de som argumenterar för att "debatten måste tas" om inte Sd ska bli "offer" borde ha lyssnat extra. Det blev särskilt tydligt i riksdagens kammare att "alla är emot". Skillnaden mot förr är att Sd nu har en plattform i parlamentet, mer resurser och en gratis länk via TV ut till de svenska hushållen med sitt budskap. Man får hoppas att det moras och den ihålighet som partiets ekonomiska politik bygger på avslöjas också av tittarna.

Man ska avsluta positivt så trots allt: en bra diskussion i artigt tonläge. En uppslutning kring idén om ett öppet  Sverige. Men viss känsla av att vänta på något som kommer...någon gång.  

Mer läsvärt: Exp, SvD1, AB,
- Svd: Göran Hägglund med "efter valet-ånger" om sjukförsäkringen.
- Peter Högberg har lyssnat...
- Martin Moberg om politiska färgnyanser .
- Munkhammar om en krympande befolkning?
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,