tisdag 16 november 2010

Politik och person - person och politik

Det rullar vidare. Dagen har knappast sett en nyglittrande solstrimma av förnyad politik. Däremot en radda utspel och "tips" kring personfrågor i efterdyningarna kring Mona Sahlins presskonferens i helgen. Dagen började med en "sensationell" undersökning som Expressen hade gjort. Margot i topp, då 1200 partiaktiva fick tycka till. Och så Veronica Palm andra plats. Medierna jagar svar samtidigt som de utpekade efterträdarna hänvisar till valberedningsarbete och inte minst efterlyser politisk debatt.

Samtidigt hör jag dels Ardalan Shekarabi i Ekot men läser också Erik Laaksos blogginlägg. Båda menar att namn och kandidater borde kompletteras med "programförklaringar": Vad vill man med det politiska ledarskapet? Hur ser man på framtiden för det parti man önskar leda? Ett sätt att få krav på sig som kandidat som möjligen avviker från svensk tradition men som verkligen kan bidra med något positivt.

Medlemmar i bloggnätverket Netroots "öppna kriskommission skriver nu på Brännpunkt. Och utan att på något sätt vara så mycket delaktig i det jobbet kan jag bara uttrycka "impressed" till det jobb som bloggarna gör för att lyfta debatt om politik, organisation och ledarskap. Det startade direkt efter valdagen med en hel rad valanalyser, man har gjort rapporter om organisation, det lär komma mycket mycket mer. Och idag också ett bidrag i partiledningsfrågan. Även bloggarna kräver "individuella programförklaringar" för att medlemmar ska kunna "döma av" i ledarskapsfrågan. Bra. Däremot är jag av princip skeptisk till matematiska krav på omval och annat. "Halva ledarskapet ut" är en paroll som jag förstår men inte köper rakt av.

En första känsla av hela den cirkus som har dragit igång är nog uppgivenhet. Men ändå finns korn av något som kan börja växa till något större. Ett parti som ändå många bryr sig om. Ett parti vars medlemmar ställer krav och höjer rösten. Ett parti som mår doppa något i opinionsstöd men som ändå borde ha rimliga chanser att lyfta. Dagen har väl gett fler signaler om att person och politik kommer att ses som mer intimt förknippade i framtiden. (i den mån det inte har funnits förr: Minns Sahlins ord:" Jag gick med i Olof Palme...) Kanske kan Ardalan och Netrootsbloggarnas tankar visa sig vara oerhört viktiga för både partiets opinionsläge och dess arbetssätt. Ett parti som inte rakt av köper en uppifrånkommen förändringsorder utan kräver så mycket mer.

Mer att läsa:
- Aftonbladet om några valberedare...
- DN om en splittring och om positionering.
- Ab om Veronica Palm.
- SvD om Micke Damberg som "spelarnas favorit".

Bloggar:
- Peter Johansson om att vi kan göra det själva.
- Lena Sommestad om teamtänk...
- Roger Jönsson om förnyelse eller anpassning.
- HBT-sossen, Partistaten, Mitt i steget och Min politiska sida,, finns på Brännpunkt.
- Ulf Bjereld om att en kriskommissionsgrupp sammanträder första gången i morgon...
- Eget inlägg om förnyelse och konkreta saker...
- Martin Moberg med lästips om vad som bör göras. .
- Calle Friden med läsvärda politiktankar...
- Kulturbloggen om bloggarnas utspel
- Eva-Lena Jansson om - politik!
- Krassman om Netroots-"hjärntrustens" syn på ledarskapet.
- Johanna Graf om valberedande...

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,