tisdag 2 november 2010

Eftervalsdebatt, hängningar och ett antågande eländesval 2014....

[ uppdaterad]"Nya värderingar, nytt samhälle" är rubriken på ett forskarseminarium som hålls den 7 december. Underrubriken antyder skälet till seminariet: Om socialdemokratin, samhällsutvecklingen och medborgarnas värderingar i ljuset av valförlusten 2010. Jag ska försöka gå därför att frågorna är ytterst intressanta. Och jag hade ju i min egen analys av valrörelsens eländespunkter en ganska bred förklaringsmodell till valresultatet. Sett ur det perspektivet är den där ansatsen i resonemang, teorier och lite djupare debatt viktig.

Problemet är väl att socialdemokratin har ont om tid för filosoferande. Ska politiken kunna "sätta sig" och ska bilden av partiet kunna vridas så tar det tid. En start i forskning i stället för i på vissa punkter ganska enkla och uppenbara svagheter som förklarar valresultatet riskerar att göra tidsaxeln med eftervalsprat till en obruten linje framåt. Man kommer liksom inte igång med den politiska verkstaden. Ältandet blir vardagsuppgiften.

Om nu de formellt utsedda "tänkarna" tar det coolt drar andra på ganska bra. I bloggnätverket Netroots Öppna kriskommission läggs inlägg och analyser och rapporter skrivs. Och idag skriver signaturen KP på Aftonbladets ledarsida en ur flera aspekter intressant ledare om personfrågor, ansvar och om en "elefant i rummet". Ledaren verkar följa upp gårdagens nyhet om "svagt stöd för Sahlin", något som jag skrev om efter Jonas Morians kommentar. Idag går AB vidare på nyhetsplats med fortsatta spekulationer.

Sådär kan det rulla på alltmedan Reinfeldt förändrar Sverige och vardagspolitiken går på. Siktet inställt kanske på en extrakongress? En vår och en höst full av spekulationer och tämligen dystra artiklar? En socialdemokrati som möter samma mediala tristess som stora delar av den förra mandatperioden, till en del beroende på den där långa och utsträckta tidsaxeln. Ett parti som känner osäkerhet i "vad vi tycker" och därför väntar på besked innan samtal kan föras med väljarna. En väljarkår som väldigt snart kommer att tycka att det är märkligt om sossar kommer och frågar "Varför förlorade vi valet"?. För dem är den processen nog över. Snart nalkas nya valtider och måtte då allt ältande har omvandlats till lite djävlar anamma i rörelsen. Annars kan nästa val med stor säkerhet skrivas som "Eländesval" det också.

Fler som skriver:
- Peter Högberg om elefanter
- Sandro Wennberg om partiorganisation.
- Johan Sjölander om folkrörelsen.
- Martin Moberg om Rebellas maktanalystankar.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,