onsdag 17 november 2010

Sveriges tongivande politiska opposition - var är du?

[uppdaterad]Inte bara i mitt eget bloggande spärras mycket annat av texter om (S) krisläge. Det upptar mediernas rapportering men inte bara det. Alla turer efter Sahlins aviserade avgång upptar förstås mitt eget sinne. Därför är Ingvar Perssons ledare i Aftonbladet viktig. Sverige behöver en opposition som håller regeringen varm. Samtidigt påminner ledaren om det jag också varnade för i tidigare inlägg. En oavbruten kedja av internfokus och interndebatt som pågår länge: först handlingsförlamning, sen interna nomineringsprocesser, sen partiledarval och sen en i alla fall första inre konflikt om vägvalet.

Det är, som Ingvar Persson tar upp, bara en fortsättning:
Erfarenheterna från det senaste valet förskräcker. Medan den moderatledda regeringen rivstartade sin demontering av trygghetssystemen ägnade sig socialdemokraterna då åt att utse ­Göran Perssons efterträdare. Oppositionen fick skötas av facket. Därefter vidtog rådslagsarbete och interna samtal för att starta om den politiska debatten. Regeringen kunde arbeta på, i fred.Nu finns risken att hela saken upprepas.
Möjligen kan man lägga till att partiet därefter gick in i det rödgröna samarbetet och delvis försvann som egen rörelse. Samhällsdebatten började utgå i allt från budskapet "sänkta skatter", något som man oavsett sakfrågan kan påstå inte är en (S) hemmaplansfråga. En vårbudget med rödgröna skattehöjningar som dominerande medial bild. Ett socialdemokratiskt valmanifest efter sommaren som kom bort helt. Och så kom valresultatet. Är någon förvånad egentligen?

Mer läsvärt:
- SvD: S partidistrikt formerar sig.
- SvD: Partiledarspekulationer.
- Eget inlägg om politik och person
- DN med ledare om läget.

Fler som bloggar:
- Michael Granstedt om personligheter.
- Peter Högberg om en debattartikel.
- Helen Pettersson om en ganska omtyckt ideologi
- Röda Berget om välja både rätt och nytt.
- HBT-sossen om öppna kriskommissionen.
- Rasmus Lenefors om öppet samtal.
- Mary Jensen om partiledarämnen.
- Mitt i steget om styrelseansvar.
- Peter Karlberg om "hälften kvar".

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,