onsdag 17 november 2010

Maryam Yazdanfar om socialdemokratin

Läser på Facebook att dagens födelsedagsbarn, Maryam Yazdanfar, (grattis!!) skriver på AiP:s hemsida.  Texten förtjänar spridning. Så klockrent! Läs den!


Från artikeln:


Om rörelsen...
. Det är inte den mest vitala samhällskraft som finns men den är långt ifrån död. Framför allt är inte idéerna döda. Att jämlikheten alltid, alltid skapar en bättre värld än ojämlikheten är en tidlös idé som gång på gång vidimeras av forskningen och i denna tid retoriskt anammats av högern. Den socialdemokratiska tanken har vunnit men socialdemokraterna har förlorat två val i rad med förödande siffror.
Om förnyelse...

Det är bra att plåstret nu dras av när politik, strategi och företrädare synas i sömmarna. Jag är bara rädd för att förnyelsearbetet stannar i det senare. Det är lätt att välja nya företrädare, många känner sig kallade till socialdemokratins topposter.
Om det rödgröna..
I backspegeln tror jag att vi alla kan se vilket sänke vänsterpartiet var för det rödgröna samarbetet och vilket sänke det rödgröna samarbetet var för vänsterpartiet. ..... Allt detta förutsåg Mona Sahlin. Men allt för många ifrågasatte. Var finns självrannsakan nu?
Om självbild och verklighet.
Vi har förvandlat oss själva till en elit som vill föra en politik för dem det är synd om. Men människor vill inte sitta hemma och tycka synd om sig själva. Därför röstar man på det alternativet som man anser ger en verktygen till framgång. Och framgång behöver inte alltid betyda karriär så mycket som möjligt, så länge som möjligt. Det finns andra själsliga och intellektuella värden som politiken måste låta blomma.
Om brister i budskapet:

Vi vill ha en bättre a-kassa men människor vill ha jobb, vi vill värna hyresrätten och allmännyttan men människor vill ha en egen täppa, vi vill värna arbetstagarens rättigheter men allt färre är anställda och allt fler frilansar. Verkligheten förändras men den socialdemokratiska självbilden består. Verkligheten behöver jämlikheten och solidariteten mer än någonsin men vi ägnar oss åt att drömskt berätta hur vi tänkte då istället för att genomföra framtiden.
Läs hela artikeln här!


Fler bloggar
-HBT-sossen om ett öppet parti.
- Peter Johansson om att besvara en fråga.
- Peter Högberg med tankar om utbildning och socialdemokratin.

DN, AB om S unga löften.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , ,