söndag 7 februari 2010

Pillrets valfrihet har nått Huddinge - och ägare med säte i skatteparadis


Det
tar ett tag innan jag nu har noterat det. Huddinges invånare fått del av en av alliansens stora "valfrihetsreformer". Utförsäljningen av apoteken. I Huddinge centrum har nu förändringen märkts, rakt över gatan från min portuppgång. Det tidigare, "vanliga" apotekets skyltar har bytts ut mot en med ett hjärta. Öppettiderna verkar vara desamma. Sortementet har jag förstått är också detsamma. Visst, nu minns jag. Priserna var tydligen inte desamma. De hade höjts.

Jag
försöker erinra mig några protester eller så mot det förra, som låg här tills helt nyligen. Inte då. Såg sällan demonstrationstågen tåga förbi. Hörde nog aldrig något om kunders upprördhet mot dålig service eller brister i utbutet. Men genomfört är det.

Göran
Hägglund, socialministern, sa i riksdagen i en debatt om reformen:
Vi gör detta på ett tryggt sätt för att människor ska veta att tillgängligheten inte ska försämras. Den ska förbättras. Servicen ska inte försämras, utan den ska förbättras. Vi ska se till att öppettiderna ökar och att det blir lättare att få tag i läkemedel. Det är det allra viktigaste skälet till att vi genomför det som vi nu genomför.
Man kan grunna över själva sättet att nu praktisera denna ökade valfrihet av piller. Det gamla, omtyckta Apoteket AB har ju försvunnit. Det är bara ersatt med ett annat. En koncern som till en viss penning köpt in ett annat. Inga mindre entreprenörer som i dagligt slit har byggt upp ett företag från grunden. Och här är det ännu värre: tidningen Fokus berättar om de nya ägarna till mitt apotek nedanför ballkongen.
Det är också här 270 av de 450 apotek som nu privatiseras kommer att hamna eftersom två av de fyra köparna, Segulah och Altor, har sin slutgiltiga hemvist i fonder (så kallade limited partnerships – ett slags kommanditbolag) på Jersey.

Köpare av de flesta apoteken, 208 stycken, är Apotek Hjärtat AB – ett bolag som ägs av Altor Fund III GP Ltd registrerat på Jersey. Medstop Holding, som köper 62 apotek, ägs av Segulha IV LP – också det med juridiskt hem på kanalön.

Att 270 statliga apotek med 2 160 anställda nu hamnar i ett skatteparadis har påtalats av politiker från både s och v, men det har inte blivit någon större debatt. Eva-Britt Gustafsson, vd för Apoteket Omstrukturering AB, ger i sitt mejlsvar inte direkt svar på frågan om köparnas hemvist har varit en faktor i styrelsens beslut.
:  ett av Huddingeborna inte särskilt eftersökt byte av skylt. Men än viktigare ett ägarbyte från någon form av gemensam ägare, vi alla, till en som äger en, som äger en, som äger en, som slutar med alla kommande intäkter, inte minst efter prishöjningarna, på ett skatteparadis.

Jag skrev i dagens söndagskrönika om förändringarna i Sverige som väldig få önskar: Vem är det som driver på för att få de genomförda? Vilka intressen står bakom? Frågan behöver också ställas när det gäller regeringens utförsäljningar. Och vem äger för övrigt vårt apoteks Jersey-baserade ägare??

- Läs mer:
- Även ETC berättar om apoteksköparna
- Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?
 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Rent förjäkligt med dessa privatiseringstalibaner.

Det är så att i moderaternas värld är vi inga människor, vi är bara kunder.

Det behöver man inte vara socialdemokrat för att se.

Peter Andersson sa...

Anonym: nej, jag förstår att många fler än vi (S)-märkta ser eländet. Ju fler desto bättre, förstås.

/Peter

Anonym sa...

Instämmer helt i detta vansinne som pågår med båder vårdval och avreglerad apoteksmarknad. Det är helt åt skogen. Jag är för övrigt själv en S-märkt person i Upplands-Bro, jag har mycket synpunkter på dagens regering....