måndag 4 juni 2007

Till dagordningen för nästa regeringssammanträde...

Tjatigt? Nej, inte direkt. Snarare är mätningarna av väljaropinionen en sporre. Så också den som kom idag, från Novus Opinion, som presenterats av TV4. S 42,8. M 23,2. Därmed har moderaterna tappat var femte väljare sen april. Kvinnor och ungdomar flyr till S. Av regeringens "restpartier" kan noteras att folkpartier ökar något, möjligtvis en tankeställare för Lars Leijonborg som nu ser partiet öka just när han meddelat sin avgång.

En opposition är dömd till den positionen under den tid mandatperioden avser. Det är onekligen ett politikens eget helvete att sitta nedgrävd där samtidigt som väljarstödet så tydligt ökar. Men så är spelreglerna. Det är mer intressant att se allianspartiernas egna analyser och reaktioner. Till tv4 upprepar Schlingmann en förklaring jag hört förut. "Nedgången beror på våra tuffa åtgärder". Den minnesgode som mentalt återvänder till dagarna och veckorna före valet får anstränga sig rejält för att hitta något som beskrevs som kommande tuffa åtgärder.

Så, vad händer nu? Hur kommer debatten att föras? Vad gör alliansen? Det verkar faktiskt vara helt och hållet dött, där i regeringskvarteren. En och annan fest. En och annan som startar departementsblogg. Ett och annat utspel av Bildt. En statsminister som är...gör..? En allians som en gång fanns men som nu slutat gnistra som förr. Om man vill vara mer seriös borde ändå de kvarvarande sympatisörerna och medlemmarna kräva åtgärder. Och kanske till och med lämna de billiga förklaringarna att nedgången skulle bero på alltför få bussturnéer av de fyra partiledarna. Det kanske är dags för partierna att söka förklaringarna hos väljarkåren. För tänk om man faktiskt inte har deras förtroende att genomföra den agenda som nu sätts i sjön. Då kan det gå riktigt bra för Sverige, riktigt bra för socialdemokratin men ruskigt tokig väg för alliansen så snart väljarna ges chans att säga sitt igen.

Intressant? Andra bloggar om: , , , ,