onsdag 24 mars 2010

Uppdrag Granskning om våldtäkten på Linnea i Bjästa - Den andra våldtäktenEtt av Uppdrag gransknings på många sätt mest skrämmande inslag sändes idag. Möjligen skrämmande därför att de vuxna svek. Men kanske också för att det är så obegripligt vanligt. Det som möjligen skiljer är den mentalitet som "hålan" i norr tycks präglas av, något som ger mig en kort tankefärd till Jägarna.

"Den andra våldtäkten" är rubriken. Den första, en ""riktig": En kille som i norrländska Bjästa våldtog Linnea, fjorton år på en skoltoalett. Om detta finns teknisk bevisning och erkännade av pojken. Han är dömd i såväl tingsrätt som hovrätt. Allt borde garantera att Linnea får stöd. Icke! Hela bygden, som i sig låter gulligt men knappast i det här fallet, vänder Linnea ryggen. Till och med prästen. Facebookgrupper startas för Oskars (gärningsmannens) stöd. En egen hemsida, tack-video på Youtube.

Linneas kompis Amanda Ögren som framträdde i programmet bloggar här. Hon är värd hela Sveriges stöd för det hon gjorde för sin kompis i kväll. Tänk om vi - alla vi- vuxna var lika modiga och tog samma ansvar som hon. Vuxenvärlden i "förorten" till Ö-vik verkar ha svikit rejält och oförlåtligt. Det kanske kan vara en läxa för oss alla att lära. Vi - alla - sviker kanske inte lika uppenbart och tydligt. Men visst borde vi göra mer?

Gammelmedia:  Aftonbladet,
Bloggar_
- Aurora Gullberg.
- Helena Sandklef som sett UG före...
- Ulricas texter...talar för sig själva...
- Fruntimmersbloggen..
- Lilljonnes blogg.
Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om ,

10 kommentarer:

Martin H sa...

Håller helt med. Har sällan blivit så upprörd, det var skrämmande hur hela vuxenvärlden svek. Att sedan dessutom se hur de ansvariga (fritidsledare, präst, rektor) i efterhand inte ens kunde förstå att de agerat felaktigt gjorde det hela än värre. Jag hoppas att de skäms idag.

Anonym sa...

Stöd Linnea

http://www.facebook.com/photo.php?pid=819527&id=633735372#!/group.php?v=wall&ref=search&gid=245392457580

Anonym sa...

Opålitliga bedragare och psykopater (som Oscar tydligen var) brukar charmera sin omgivning.

Anonym sa...

Stöd Linnea och Jennifer. Ni som står på Oscars sida borde skämmas och stå till svars för vad ni orsakat tjejerna. Hur i helvete kan ni leva med detta??

Mattias Holm sa...

Ja detta är ett av de värsta reportagen jag sett! Vilket vidrigt litet skitsamhälle Bjästa är. Alla vuxna, rektorn, fritidspersonalen, prästen, skvallertanterna och inte minst ungdomarna som vältrade sig i nättrakasserier/mobbning borde skämmas så fruktansvärt mycket. Sjuka människor i ett sjukt samhälle!

Siv sa...

"Det värsta är inte de som gör fel utan alla andra som bara står och ser på" sa en profet för länge sen!"Det självutplånande barnet"; Alice Miller menar, att det inte är misshandeln och förödmjukelserna i sig som gör ett oskyldigt barn till ett monster. I stället är det tvånget att förtränga gärningarna som förvandlar personligheten. Att tvinga barnen göra våld på sig själva är själamord, menar Miller. Att inte bekräfta för gärningsmannen det han erkänner gör att hans själ "dör". Fostran kan ses som att den mentala medvetenheten ökar genom träning, mental träning. Omedvetna känslor är farliga – mot fel människor – på fel ställen. Så för att bedöma effekterna av en uppfostran måste vi skilja mellan en människas yttre beteende och hennes inre förmåga till liv efter att ha genomgått vår uppfostran!

Det är enklare att diskutera cykelhjälmar...

Nathalie sa...

Såg programmet på SVt play sent igår kväll och jag kan inte ens beskriva hur arg jag blev.

Skrev ett lång inlägg om det.
Läs det gärna om du vill och berätta vad du tyckte.

Önskar man kunde stötta dessa flickor på något sätt...

Anonym sa...

Jag tycker att det nu förs en pöbeljournalistik i medier och bloggar som är vidrig.

"Häng dom högt".

Anonym sa...

ALLA NI som inte gjorde något för att hjälpa tjejerna är precis lika skyldiga som våldtäktsmannen Oscar!!!

Kan ni verkligen sova gott om natten?


//Jonna

Anonym sa...

Hejsan!

Jag undrar bara om en sak, vad skulle hända och sägs om "Oskar" var en mörkhyad pcj kommer från annat land som säger Pter Kadhammar på Aftonblandet?