fredag 12 mars 2010

Jämställdhetssvek förstärker folkpartiet som politikens Hallsberg

Folkpartiet har riksmöte i helgen. Partiet har ett huvudmål: att återvinna makten. Den stora överraskningen är möjligen att (fp) skrotar jämställdheten som en av partiets profilfrågor. I stället är det kärnkraft och avskaffad värnskatt som verkar ligga i framkant i fp-retoriken. Och skolan, förstås. Den obligatoriska a-kassan som splittrar de borgerliga finns också med.

Har man sett den effekterna på jämställdheten av den förda politiken förstår man att (fp) lägger locket på. Som några (S)-ledamöter skriver i riksdagen, efter en granskning av utredningstjänsten av politikens effekter:
Beräkningar visar att 57 procent av regeringens samlade skattesänkningar går till män och 43 procent till kvinnor. Den rikaste tiondelen av befolkningen som har tjänat mest på regeringens politik består till 76 procent av män. De har fått 23 procent av skattesänkningarna och haft en exceptionellt god inkomstutveckling (källa: Riksdagens utredningstjänst Dnr 2009:810)
Möjligen passar också kärnkraftsaggregat bättre ihop med Jan Björklund, än arbetet för jämställdhet. Det strategiska valet riskerar också att förstärka partiets roll om ett "tillfälligt stopp" på vägen i bytet mellan partier, det som valforskarna beskriver som "politikens Hallsberg". Och vem vill nu stanna längre på folkpartiets perrong?

- Johan Westerholm skriver också
-Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?   Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Hur de rödgröna kan tycka att jämställdheten ska gå före att säkra landets energiförsörjning är för mig en gåta. Man vet inte om man ska skratta eller gråta!