tisdag 19 januari 2010

De rödgrönas förslag till ny sjukförsäkring

Ser att de rödgröna ledarna presenterar förslag till ett nytt sjukförsäkringssystem. Min första reflektion är att det tar hänsyn till individens situation. Inte utifrån märkliga fördomar om människors vilja att leva på bidrag buntar ihop sjuka till ett stort kollektiv som dagens system. Stupstocken avskaffas De som har utförsäkrats av borgarna och behöver det ska återförsäkras. Individuell plan efter tre månader. En översyn av kraven på myndigheterna för att stärka den enskilde.

 "Vi vill redan under 2011 avskaffa dagens stelbenta prövning mot en fiktiv arbetsmarknad efter 180 dagar. I stället ska det senast efter sex månader göras en fördjupad utredning om möjligheterna till att återgå i arbete. Olika alternativ ska finnas. Den som inte bedöms kunna återgå till sin arbetsgivare inom en rimlig tid ska erbjudas andra möjligheter."

Rätt
till deltidsstudier, rehabiliteringspeng, statliga resurser i en rehab-fond för att garantera den enskildes rätt till insatser. Och sista delen i artikeln är viktig: Inget hafsverk som borgarna:
Vi tänker inte som den nuvarande regeringen hasta igenom ett nytt system. Vi vill därför se en bred utredning, där riksdagens partier och parterna på arbetsmarknaden ingår, som tar fram förslag till stabila regler.
Tisdagens stora bloggdebatt, möjligen.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?   
 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fusket i sjukförsäkringssystemet beräknas kosta ca 1 miljard/år enligt Försäkringskassan! Ingen gillar fusk, det är vi alla väl överens om! Jag har en liten fråga till er som skriker om att sjukförsäkringsfusket måste stoppas! Varför skriker inte ni lika högt över skattefusket, som uppgår till hisnande 46 miljarder/år?
Framför allt varför driver inte Alliansen den frågan? Vill man stoppa det ena fusket måste man väl vilja stoppa det som kostar oss alla betydligt mera varje år, eller? Det kan väl inte vara så att en del av er som är så hårda i sin bedömning av dom sjukskrivna, ser det som en merit att man kan "lura" staten på skatt? Nä, naturligtvis inte! Det är väl ingen av er som någonsin fått igenom något tveksamt skatteavdrag, heller? Det är väl för att ni själva är helt felfria som ni tar er rätten att döma dom som är sjukskrivna!

//Robin Hood

Peter Andersson sa...

Robin Hood. JAg läste din första mening och fick tanken att skriva ett inlägg om just det du skriver efter.. skattefusket. En jämförelse som LO-distriktets ordförande tog förra veckan... Varför gör regeringen ingenting åt det...

/pa