onsdag 2 december 2009

Starkt rödgrönt lag - och medier kan äntligen kritisera alliansen

(foto: Fredrik Hjerling. Bilden tagen i mitt paradis...Bommersvik...)

Man anar att en verklig kris är nära förestående när så många jobb kan gå förlorade i "SAAB-affären". Det är en situation som kräver politiskt ledarskap och en politik som inte bara i prat utan också i handling har jobben som den viktigaste utgångspunkten. Att Mona Sahlin åker till Trollhättan är därför inget medialt jippo. Socialdemokratiska ledare har funnits mitt ibland de arbetslösa långt innan TV var påfunnet.

Tidigare idag kommenterade jag SAAB. Dels att Maud Olofsson tidigt i morse tog åt sig äran av att SAAB nu fått en frist över jul. Senare på dagen statsminister Reinfeldt som helt plötsligt, med en strategi vi börjar känna igen, erkänner att regeringen har gjort för lite och handlat för sent. Eller för att vara riktigt korrekt: Reinfeldt vill inte precisera kritiken mot sig själv och...(Maud?)..närmare! Man blir väldigt nyfiken.

Jag såg fyrans 22-nyheter. Det kändes som något av en vändning, bort från mediernas totala vägran att granska och kritisera alliansen. Maud Olofsson ställdes till ansvar för att under lång tid har pratat skit som SAAB, på ett för ett statsråd orimligt sätt. Att inslaget efteråt berörde KU-anmälan om hennes sons vindkraftsföretag pekar än mer på att medierna börjat granskningen.

Vi vet sen länge, bland annat efter Per Schlingmanns bloggande i våras, att moderaterna inte främst kommer att prata politik i mötet med (S). Det är en utstuderad variant av "mosa-Mona" som Schlingman öppet har gett order om. Inga överord eller slaskiga saker förstås. Bara finstilta insinuationer som inte bygger på väljarnas omdöme om politiken utan efter mätningar av personförtroenden på Reinfeldt - Sahlin.

Jag kan bara notera att de som vet mer om Mona Sahlin än den bild man får på tidningarnas löp har större förtroende än de som aldrig har träffat henne eller fått en annan bild än dravelmedias. Tyvärr ser jag samma tråkiga insinuationer och "schlingmann-strategi" hos de bloggare som hjälper till.

Jag har själv oerhört många kritiska inlägg mot alliansens politik och mot Fredrik Reinfeldts politik. Men den som kan tipsa mig om något som går ut på att svärta ner personen Reinfeldt och inte politiken får gärna försöka hitta något.

Som kontrast till detta är det rödgröna alternativet i svensk politik en befrielse. Vilja, förmåga, erfarenhet och förnyelse, jobb och miljö, välfärd och tillväxt. Samtidigt ansvar för Sverige och internationell solidaritet. I stort sätt i varje mätning har de rödgröna ett försprång framför Reinfeldts allians. Mona Sahlin och Maria Wetterstrand som någon beskriver som ett nytt radarpar i svensk politik.

Expressen men påhäng av AB och SvD, försöker få det till en intern rödgrön kamp om statsministeruppgiften, vilket förstås är löjligt. Väljarna avgör i val vilken politik de stödjer. Så enkelt är det. Idag ser det inte ut att bli något alliansinslag i den i alla fall.

Fredrik Reinfeldt och regeringen må drömma om att miljöpartiet skulle ingå i en bred koalition med honom. Samma Reinfeldt stänger ute Maria Wetterstrand från, gissar jag, ett av de viktigaste tillfällen hon hade behövts på: klimatkonferensen i Köpenhamn. I stället skickar Reinfeldt en praktikant....

Ser föresten på dagens nya bloggkollsite Politometern att jag faktiskt har bloggat väldigt mycket om Maria, framför allt till det här inlägget och Youtubefilmen :-)

Dessa bloggar mest om Maria Wetterstrand

Peter Andersson - med rätt att tycka.... S (28), Martin Mobergs blogg S (14), Mitt i steget S (12), Webbredaktör S (8), 100 steg till S (8), In Your Face S (8), Emma Grön Mp (6), Tokmoderaten M (6), Maria Ferm Mp (6), Yngve, en grön veganpolitiker Mp (5)

Men för självbilden är det bra att också stämma av "Mona Sahlin"-inlägg:

Dessa bloggar mest om Mona Sahlin

Bengt Silfverstrand S (99), Peter Andersson - med rätt att tycka.... S (74), Roger Jönsson S (74), Mitt i steget S (35), Martin Mobergs blogg S (28), Johanna Graf S (26), Björn Andersson S (25), Ronny Persson S (23), MinaModerataKarameller M (22), Högbergs tankar S (21)


Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Britta Sethson sa...

För att inte tala om det nya ordet vänsterexperimentet som Schlingmann har uppfunnit och som du (och jag) har uppmärksammat. Man kan lätt falla in i samma typ av retorik sin de dvs att misstänkliggöra och smutskasta.

Det måste vi passa oss för.

Sakfrågor sakfrågor och åter sakfrågor är vad vi ska pressa dem med. Samt peka på att det finns ett annat sätt att leda landet. Då blir det tydligt för väljarna att vi har ett alternativ

Anonym sa...

Om Reinfeldt sänder en praktikant till en viktig kongress ar detta givetvis fel.
Men titta vad Mona Sahlin släpar med sig till Trollhättan, en stolle som tror att SAAB är världens bästa biltillverkare.
Han är socialdemokraternas ekonomiska talesman, tror någon att han ens kanväxla en femtilapp.

Anonym sa...

TV4 Nyheterna har ju länge varit ett regeringstroget organ. Det har ju lite känts som att titta på nordkoreans statstv. Går ju inte att titta på skiten.